Több százezer új munkahely jöhet létre Magyarországon a gazdaságban, ha az új kormányzat átgondoltan és összehangoltan használja fel az EU-s forrásokból még lehívható és kormányváltás után még befolyásolható 2900 milliárd forintot - derül ki az AAM Consulting által készített, Gyorsítósáv IV. című tanulmányból. Több tízmilliárd forint értékben is javítható volna a 2010-es év költségvetési egyenlege csak azáltal, hogy megfelelően kezelik az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott projekteket - idézi az AAM Consulting Gyorsítósáv IV. című tanulmányát a Napi Gazdaság. A már folyamatban lévő negyven legnagyobb projekthez kapcsolódó beruházásból, szolgáltatásból két év alatt 140 milliárd forint áfát kell hogy fizessenek a cégek az elkövetkező két évben. Megfelelő tervezés mellett elérhető volna, hogy ebből minél több folyjék be még 2010-ben, így mellőzhető volna bármilyen megszorító intézkedés, sőt akár adócsökkentésre is volna forrás - de legalább az államháztartás helyzete stabilabb lehetne. Sajnos az már biztosnak látszik a tanulmány szerint, hogy a már lekötött 3600 milliárd forint uniós támogatás nem volt elég arra, hogy Magyarországon akár egyetlen olyan gazdasági ágazat is legyen, amely a kapott támogatásoknak köszönhetően további állami segítség nélkül versenyképes lehet a nemzetközi piacokon. A teljes, hétezer-milliárd forint támogatási forrásból 3600 milliárd forintot helyezett ki a kormány, további 500 milliárd forinttal kapcsolatban pedig egyéb kötelezettségei vannak az államnak. Vagyis a következő kormány 2900 milliárd forint sorsáról dönthet. Ennek kapcsán az AAM szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy még mindig túlságosan hosszú a pályáztatás és a szerződéskötés átfutási ideje, ez akár a felére csökkenthető egyes pályázatoknál. Gyorsabbá válna az átfutás a központosított közbeszerzések kiterjesztésével, egyes elektronikus közbeszerzési módszerek bevezetésével, ráadásul így a korrupciós lehetőségek is csökkenthetők. Szükséges volna felülvizsgálni a kistelepülések hátrányos helyzetét súlyosbító adminisztratív szabályokat, megteremtve a vidéki területek esélyegyenlőségét.

Forrás: 168ora.hu
Feltöltő: Edy Andre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nemezis
@brezon: SZAKSZERVEZET, ez a varázsszó. De gondolom amikor futott a szekér, jól kerestetek, erre nem gondoltatok. Jó szakszervezetet kell csinálni.
brezon
@Nemezis: minőség ellenőrként 2002 ben 68000 volt a bérem most 108000 ,és csökken ,van üzemi tanács ,szoval DIKTATÚRA !
Nemezis
@brezon: Üzemi tanács? az semmire sem való. Én önszerveződő szakszervezetről beszéltem.
szaboria
@Atomqkac: Akik az onkormánzatól kapják a havi 25000.-ft azok is nyilván vannak tartva mint munkanélküliek.
brezon
@Nemezis: 42 éves vagyok de még nem dolgoztam olyan cégnél ahol szakszervezet lett volna
Nemezis
@brezon: Na, ezt nemnagyon hiszem. Inkább csak nem tudtál rólla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.