A Földközi-tenger felett kiépülő mediterrán ciklonnak köszönhetően a hétvégén markáns változás következik be hazánk időjárásában, a kellemes tavaszi meleget és a tornádóval induló zivatarszezont egy hűvősebb, esernyős időszak váltja fel.

Szombaton reggel az északkeleti tájak kivételével eső, záporeső előfordulására lehet számítani. Napközben ismétlődő esőre, záporokra van kilátás, sokfelé hullik majd jelentős mennyiségű csapadék, ami jóval meghaladhatja az egy havi mennyiséget is. Délen-délnyugaton és északkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Hajnalban 6-13°C várható, a legmagasabb hőmérsékletek az átlagosnál jóval alacsonyabban, nyugaton 13-17°C, keleten 16 és 21°C körül alakulnak majd. Vasárnap és hétfőn folytatódni fog a szeles, csapadékos időjárás, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként mindössze 10°C körül fognak mozogni.

A legerősebb szél eleinte a Dunántúlon lesz, nem kizárt, hogy egy-egy széllökés ereje eléri majd az erősen viharosnak számító 90-100 km/h-t is, de később a középső és országrészben is igen szeles idő várható.

Érdemes megemlíteni, hogy a fagyhatár - egy magassági hidegcseppnek köszönhetően - akár 1200 méterre is lejöhet, ám annak esélye mégis igen kicsi, hogy vegyes vagy szilárd halmazállapotú csapadék (havas eső vagy hó) essen. Nem lenne mégsem egyedi, ha ilyen történne, tavaly május 30-án havazott a Kendig-csúcson, a hőmérséklet akkor 1-2 fok között ingadozott.

A legfrisebb előrejelzések szerint a Dunántúlon fog a legtöbb eső esni, a várható csapadékösszeg hétfő estig helyenként meghaladhatja a 80-100 millimétert is. Keddtől lassú javulásra a számíthatunk, a hőmérséklet azonban továbbra is 20 fok alatt marad.

Kurunczi Rita
meteorológus - Időkép.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bigyibogyo
Akkor kapja be az időjárás. Túrázni akartunk :/
anka
@bigyibogyo: :)) - én meg már azt hittem Vonának ajálják....:)))
inkvi
@ani57: Én meg azt hittem, hogy Lendvai Ildikónak! Eső volt, kabát (mellény) felajánlva Vonának; gumi már nem kell neki, se csizmásan, se anélkül!
varrólány
Meg csónak evezőlapáttal ezt kifelejtették a felsorolásból. Ahogy esik reggel óta hamarosan lapátolhatunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.