A mai naptól látogatható Magyarország első, kizárólag a világhálón elérhető – fenntartható fejlődéssel foglalkozó – középiskolásoknak szóló oktatási segédlete. A Be Fair! Alapítvány elsődleges célja a weboldal létrehozásával a hiánypótlás volt, ugyanis a fenntartható fejlődés nem képezi szerves, hivatalos részét a középiskolai tananyagnak, miközben a környezeti nevelés hangsúlyos szerepet tölt be a Nemzeti Alaptantervben (NAT).

Az Útajövőbe.eu weboldal létrehozásával a Be Fair! Alapítvány a fenntartható fejlődés gyakorlati oktatásához kíván segítséget nyújtani a középiskolás korosztályt oktató pedagógusoknak, szüleiknek és természetesen maguknak a diákoknak is. Oktatási segédletként, a tankönyvek anyagát kiegészítő színes, gyakorlati példákon keresztül kívánja közelebb hozni az emberekhez a fenntarthatóságot, a környezettudatos gondolkodásmód és életforma szükségszerűségét.

Célunk a tanítás tanítása!

A következő évtized globális kihívásainak megfelelően kell megtanítani gondolkodni a jövő nemzedékét. A környezeti nevelésnek alapvető szerepe van abban, hogy a gyermekek felnőve tudatos vásárlókká, fogyasztókká váljanak, mérlegelni tudják a döntéseikkel járó környezeti kockázatokat, az ezzel együtt járó környezeti hasznokat vagy épp költségeket. Tudatos vásárlóként megtanulnak takarékoskodni az anyagi javakkal, legfőképpen a pénzzel is, ami az élet minden területén hasznukra válik. A tanulás elősegíti azt is, hogy az ember megtalálja az egyensúlyt a rövidebb és a hosszabb távú előnyök között, és ennek megfelelően szervezze életét, tervezzen és végrehajtson.

A fogalmi rendszer kidolgozás semmit sem ér azonban, ha mindezt nem ültetjük át a gyakorlatba. A Be Fair! Alapítvány által megálmodott weboldal e prioritást szem előtt tartva szinte kizárólag gyakorlati példák bemutatására szolgál. Ilyen gyakorlati megoldás, zöld ötlet többek között az elültethető tornacipő, vagy a cirokfűből készült ehető kanál. Az eddig elkészült és folyamatosan frissülő anyag pedig könnyen sokszorosítható adattovábbítók, valamint az internet segítségével.

Ilyen egyszerű lenne tenni valamit közös jövőnkért, ha összefogunk? Valójában igen.

Ha elolvassa az anyagunkat, és figyelemmel kíséri a napi változásokat, reális képet alkothat Földünk és az emberiség jelenéről, múltjáról és jövőjéről. Hírlevelet tölthet le, pályázatokon vehet részt, sőt információval, javaslattal szolgálhat, hogy elképzeléseit, ötleteit beépíthessük a tartalomba.

A pedagógusok munkáját megkönnyítendő, az egyes témákhoz komplett kérdéssorokat állítottunk össze, melyek segítségével a fenntartható fejlődés összefüggéseit beépíthetik az órai anyagba, vagy házi feladatnak jelölhetik ki azok megválaszolását.

Mint minden non-profit szervezet, alapítványunk is gyűjti forrásait, ezért arra kérünk bárkit, hogy ha tud, szíveskedjen támogatni minket. További információ a www.utajovobe.eu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.