Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt már az ókorban is alkalmazták fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Talán a világ legelterjedtebb és legrégibb fűszereként tartják számon, igaz abban a kérdésben, hogy hol is volt eredetileg az őshazája megoszlanak a vélemények. (Földközi-tenger vidéke, vagy Dél-Ázsia) – szerencsére a világ minden országában elterjedt, így hazánkban is könnyen termeszthető, beszerezhető. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű. Zölden és szárítva, magját egészben és darálva is használjuk. Gazdasági szempontból is jelentős: hiszen jellegzetes ízét hasznosítja a konzerv-, cukor-, és likőripar egyaránt, de még az illatszerek gyártásánál is alkalmazzák illóolaj tartalma miatt. A konyhakert kihagyhatatlan növénye – rövid tenyészidejű, és ahol egyszer „bevette „magát, ott elpergő magjai miatt folyamatosan terem. Hasznosítható nyersen (ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma), de szellős helyen száránál összekötve...

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.