Csalnak, trükköznek az alkalmi munkavállalói könyvekkel vállalkozók az M6-os építésénél - ezt mondták a Tényeknek munkások. Meg is mutatták, hogyan. Olyan tintával töltik ki a könyveket, ami hő hatására eltűnik, így minden nap újra írják a dátumot. Az egyik férfi 90 napot dolgozott, de a munkavállalói könyvébe csak 3 napot regisztráltak, vagyis csak ennyi nap után fizették be a járulékokat. A munkaügyi felügyeletnél azt mondták a Tényeknek, hallottak ilyen esetekről, meg másmilyen csalásokról is. Éppen ezért a munkavállalói könyvet rövidesen megszüntetik.

Forrás: tenyek.tv2.hu
Feltöltő: zsolti
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zwei
@citizencitoyen: nagyon megértelek!
Evikati
Azt nem értem még mindig, hogy a jól bevált, hosszú éveken keresztül használatos munkakönyveket miért kellett megszüntetni!!? Rengeteg pénzbe került, rengeteg embert megtévesztett és nagyon sokan nem vették át, amikor a munkáltatónak vissza kellett adnia. Minden munkaviszonyról papírlapokat kell gyűjtögetni, amíg nyugdíjba nem megy a dolgozó. Ismertem olyan dolgozókat, hogy külön, visszamenőleg kellett beszereznie a munkaviszony igazolásokat, mert elkallódott valahol a munkakönyve, miután visszaadták neki.
Zwei
@Evikati: itt "munkavállalói" könyvről van szó, melynek teljesen más a funkciója, mint anno volt a munkakönyvnek:-)
Evikati
@Zwei: Én tudom, hogy ez nem ugyanaz, de ez is egy igazolás a munkaviszonyról. Arról, hogy a dolgozó után a munkáltató befizette a kötelező járulékokat és ezáltal biztosított lett. Én úgy tudom, hogy ez is szolgálati időnek számít a nyugdíjazásnál.
citizencitoyen
@citizen.citoyen: Az alábbi infókat találtam a kiskönyv pozitívumairól.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavállalás előnyei
• Az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása munkaszerződésnek minősül, amely a jogszerű, munkaviszony keretében történő foglalkoztatás egyik formája.
• A munkanélküli ellátásra való jogosultsághoz szükséges – 4 éven belül legalább 200 nap – munkaviszonyt akár 1 éven belül is megszerezheti.
• Ön mint munkavállaló, a munkáltató által beragasztott közteherjegyek alapján egészségügyi szolgáltatásra, baleseti táppénzre jogosult, továbbá nyugdíjához szolgálati időt gyűjt.
• Munkanélküli-járadékosok esetében annyi nappal tolódik ki a járadék folyósítása, ahány napot dolgozik, mivel az alkalmi munkában töltött idő alatt munkanélküli-járadék folyósítása szünetel.
• Ha az alkalmi munkavállaló éves jövedelme kevesebb, mint a munkabér mindenkori legkisebb összegének (minimálbér) éves összege, és más bevallásköteles jövedelme nincs, az alkalmi munkával szerzett bért nem kötelező bevallani.
Evikati
@citizencitoyen: Igen, én is így tudom, csak nem részleteztem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.