Egy időre lezárták a Petőfi hidat a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója miatt tiltakozó felsőoktatási hallgatók hétfő este Budapesten, majd továbbvonultak a belváros felé. A diákok a Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumáról érkeztek, amelyet az ELTE lágymányosi kampuszában tartottak.

A délutáni tanácskozás résztvevői több pontban fogalmazták meg követeléseiket. A résztvevők követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámokat visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Véget ért hídfoglalók demonstrációja

A Petőfi hídhoz vonuló 300-500 diák azt skandálta, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!", és szórólapokat osztogattak a feltorlódott autók vezetőinek. A hídon megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. Több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább.

A tömeg később a Kossuth térre ment, ahol újra felolvasták a délután megfogalmazott követeléseiket, majd úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak. A diákok azt skandálták, hogy "Viszlát, Viktor, Viszlát, Rózsa, miénk lesz a jövő kulcsa".

Este fél kilenckor Clark Ádám téren ért véget a demonstráció. A szervezők arra kérték a tiltakozó hallgatókat, hogy menjenek haza. A diákok vonulása miatt egy ideig nem járt a 2-es villamos egy szakaszon, illetve nem közlekedtek a műszaki hiba miatt álló 3-as metrót pótló buszok.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
@alfás: Milyen érdekes, hogy ezelőtt cirka 4 évvel, mikor még sokkal több volt az államilag finanszírozott hallgató, nem mondták azt ,hogy lébecolnak,sőt még népszavazást is kiírtak, nehogy szegényeknek tandíjat kelljen fizetni.
Ugyan már mégis ki kit néz itt hülyének?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Sajnos hogy csak eddig tartott a Tüntetés!!!Nem értek el vele semmit!!Egyik oldalról az az igaz ,hogy túl sok a képzett ,egyetemet végzett ember hazánkban!Másik oldalról pedig az is igaz hogy a szegényebbeknek is be kellene hogy juthassanak,ha megvan hozzá az igyekezet,szándék,és a legfontosabbik a tudás!!!Kőműves,ács,autószerelő, lakatos stb.-re nem igyekszik senki???Pedig kihalóban van rengeteg fontos szakma!A színvonalat,az alkalmasságot,szorgalmat kellene megkövetelni az egyetemeken,és csak a legjobbak,a legalkalmasabbak juthassanak be!! Azok viszont ne saját költségükön!Mint az elődeink is!Figyelembe kellene venni azt is hogy mire van szüksége az országnak!!Nem alkalmatlan lezüllött fiatalokat tanítani egyetemeken!!Kár hogy ők már nem olyan emberek mint az 56-osok!!!Abbahagyták elég gyorsan a tüntetést,pedig nagyon sok ok volna rá,hogy tovább folytassák,és az egész ország hallatja a hangját!!!Rengeteg igazságtalanság,közpréda,sanyargatások,népnyúzások,míg mások milliókat lopnak herdálnak el!!Gyerekek,és felnőttek is éheznek,nem tudják kifizetni a rezsit!!Munkahely,munka kellene!!Aki nem dolgozik pedig lehetne neki ,azt büntetni!!
lacika1ö
Az egész Fidesz +Kdmp, kormányt a Dunába kell lőni ,,legalább esznek a halak,de lehet hogy a szemetet azok sem eszik meg !!!
kukac50
Az egész ország úszik az adósságba , akkor a diákokat ne akarják már adóssággal indítani neki az életnek. A diák hitel visszafizetése miatt, a családalapításuk is kitolódik néhány évvel. Ne adósságra tanuljanak hanem ingyen az első diplomáig. Aki a 4 éves iskolát képtelen 4 év alatt elvégezni az fizessen az ötödik évért.
Orbán és Bandája is ingyen tanult,legyen ezután is így.
Levendula
@lacika1ö: te bunkó! az nem Kdmp, hanem KDNP
lacika1ö
Szerintem a nagy betűt nem érdemlik meg !!!Miből gondolod hogy bunkó vagyok ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.