A Ferenciek terénél lévő aluljáró meglátogatására hívta a főpolgármester Szabó Máté ombudsmant. Tarlós István pénteken azt mondta azt MTI-nek: ha Magyarországon úgy lehet értelmezni az emberi jogokat, szabadságjogokat, ahogy a belvárosi létesítményben teszik, akkor "csak gratulálni tud". Szavai szerint a főváros hajléktalanprogramjában nem kis számban mentették meg az érintetteket az elmúlt két évben, gondoskodtak elhelyezésükről és foglalkoztatásukról. A Jobbik korábban többször is felhívta a figyelmet az aluljárók tarthatatlan állapotára. "Gyakorlatilag ha valaki most lemegy a Ferenciek terére, konstatálhatja, hogy kétéves munkánkat tették tönkre" - fogalmazott a főpolgármester. Mint mondta, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek - emelte ki. Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi...

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, miszerint a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, hogy "nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van".

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást.

Az Ab 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. Az Ab megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát."
Pilóta
"A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására."
Pilóta
"A többség érdekeit védte a megsemmisített szabályozás

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője az Ab döntésével és a tiltott közösségellenes magatartások szabályozásával kapcsolatban korábban kifejtette: a törvény, a szabályozás egyik célja az, hogy az elesetteken, a betegeken, a rászorultakon segítsen. Ebben a folyamatban lehetnek hibák, kialakulhatnak túlzott mértékű rendelkezések. De a jogalkotás célja az élet védelme, így nem alakulhat ki olyan helyzet, amikor a rászorultak érdekében hozott in1tézkedések végül az élet elvesztését eredményezik – mondta.

A tiltott közösségellenes magatartásformák megalkotása a többség, a kisebbség és a rászorultak érdekeit, életét védi. Ezek eltörlése életellenes, amivel nem lehet egyetérteni.

A szabályozást bírálók, végül a rendelkezéseket hatálytalanítók minden valószínűséggel nem közöttünk élnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy meghozott ítéletüket a jog győzelmeként értékelik, ami ettől kezdve nem az életet, és nem a többség érdekeit, hanem önmagát, önmagukat képviselik."
Pilóta
"A Jobbik 24 órás rendőri jelenlétet is kezdeményezett

Júniusban a Jobbik fővárosi képviselője, a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság alelnöke, Czeglédi János kezdeményezetett 24 órás rendőri jelenlétet a budapesti aluljárókban egy a Ferenciek tere metró aluljáróban történt bűncselekmény (öt cigány támadott meg egy fiatalt május végén) miatt. Novemberben az Ab döntése kapcsán a barikad.hu-nak Czeglédi azt mondta, szerinte négyfős csoportok felállítása és folyamatos járőrözése lenne a megoldás az aluljárókban kialakult helyzet javítására. A csoport tagjai között a NAV, a Közterület Felügyelet, a rendőrség egy-egy munkatársa, valamint egy szociális munkás lenne, így minden helyzetben fel tudnának lépni, és be tudnák tartatni a szabályokat. Sok esetben ugyanis a rendőr nem intézkedhet például a hajléktalanokkal szemben, a szociális munkás azonban rá tudná venni, hogy bemenjen a hajléktalanszállóra. A rendőr jelenléte egyfajta biztonságot és hatásosabb fellépést nyújthat, és segíthetné a szociális munkást intézkedés közben. Az illegális árusokkal szemben pedig a NAV munkatársai léphetnének fel eredményesebben ezzel a megoldással."
varirmag
Az ombudsman nagyon meglepődne ! Gondolom még soha nem járt bp-i aluljárókban.
Mert azt mondja ugyan hogy a város mindenkié de csak néhány tucat emberre van tekintettel.
A kb. 2 millió bp-i és az aglomerációból bejárók,az aluljárókban (bokáig fekáliában !! ) közlekedők nem tartoznak a "mindenkibe"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.