Még azelőtt lépni fog a Fidesz a parlamentben, hogy a bíróság esetleg jogerősen is a rezsicsökkentés ellenében határoz. A kormányoldal minden eszközt bevet, például törvényt is módosít majd – mondta Az Estében Rogán Antal, a párt frakcióvezetője.

Nem szeretné a Fidesz, ha jogerős döntés lenne a rezsidíjak csökkentése ellen felszólaló gázszolgáltatók javára született első fokú bírósági döntésből - mondta Rogán Antal, a párt parlamenti frakcióvezetője Az Estében. A politikus az M1 műsorában hozzátette, ha ugyanis a döntés jogerőre emelkedik, a magyar családoknak átlagosan havi 4400 forintot kellene visszafizetni. Ezt mi természetesen nem fogjuk engedni - hangsúlyozta a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője.

Rogán Antal elmondta, a cél érdekében a parlament minden eszközt be fog vetni, megvédi a rezsicsökkentést. Az Országgyűlés már a héten több jogszabályt módosít, például a gáz-, illetve a villamosenergia-törvényt. A parlament kimondja majd, hogy a gáz-, illetve energiaszolgáltatók mely költségelemeket vehetik figyelembe az árképzésükkor. A törvényhozók ezzel megvédik a Magyar Energia Hivatal rezsicsökkentésről szóló eddigi határozatait, illetve a kormány döntését. Másrészt a parlament az eddiginél sokkal szélesebb jogkörrel hatalmazza fel az energiahivatalt - mondta Rogán Antal, aki hozzátette, ezen a területen sürgős és gyors törvényalkotást szeretnének elérni. A politikus, mint elmondta, keddre kezdeményezte a házbizottság ülésének összehívását is, mert a Fidesz frakciója „abban gondolkodik", hogy csütörtökön ebben az ügyben rendkívüli parlamenti ülés legyen.

Arra a riporteri kérdésre, hogy nem kellene-e megvárni a jogerős, illetve kúriai döntést az ügyben, Rogán Antal azt mondta, a magyar családok érdeke szemben áll az energiaszolgáltatók érdekével, és ebben a kérdésben, ha a parlamentnek állást kell foglalnia, akkor nyilvánvaló, hogy nem azok mellé fognak állni, akik az elmúlt években óriási profitot tudtak realizálni. 2002 és 2010 között - amíg az új Fidesz-KDNP-kormány nem fagyasztotta be a rezsiköltségeket - hihetetlen mértékben emelkedett a gáz és a villamos energia ára, az előbbié 150, utóbbié 100 százalékkal, ami a szolgáltatóknak elképesztő plusz profitot jelentett - fogalmazott a politikus. „Mi nyilvánvalóan azt szeretnénk, ha a ezt a profitit nem vinnék ki az országból, hanem visszakapnák az emberek" - tette hozzá. Rogán Antal egyúttal megjegyezte, meg van lepődve, hogy a magyar bíróság milyen sebesen tud döntéseket hozni, miközben más ügyekben évekig is eltart egy ilyen folyamat.

A frakcióvezető arról is beszélt, nagyon fontosnak tartja, hogy a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd, hogy megmutassák, a magyar családok támogatják a rezsicsökkentés politikáját. A Fidesz elnökségének döntése után hétfőn bejelentett akció azért jelentős, mert Európában és Magyarországon is kezdik sokan azt a látszatot kialakítani, mintha a magyar kormány állna szemben az energiaszolgáltatókkal. Ez azonban nem így van: a rezsicsökkentés nemcsak a kabinetnek, illetve a kormánypárti képviselőknek fontos, hanem a magyar családoknak is - mondta. Rogán Antal szerint azért kérik az emberek támogatását a petícióhoz, hogy álljanak a kormányzat mellé, és követeljék, hogy minden magyar parlamenti képviselő álljon ki mind a külföldi, mind a belföldi nyomásgyakorlással szemben a rezsicsökkentés politikája mellett. Azt is hozzátette, nincs még egy európai uniós ország, ahol a családi költségvetéseken belül olyan magas lenne a rezsi aránya, mint Magyarországon. Rogán Antal szerint a szolgáltatóknak van miből csökkenteniük az áraikat.

A politikus azt mondta, még érvényben van azon szerződések egy része, amelyek alapján a privatizáció idején az energiacégek extra kedvezményeket kaptak, és nyilvánvaló, hogy ezekből adott esetben következhetnek peres szituációk is. A politikus azonban hangsúlyozta, hogy a kormányzatnak nem az energiatermelő cégekkel, tehát az erőművekkel vannak problémái - bár ott is lehet vitatkozni a szerződéseken. A Fidesz azon csodálkozik, hogy - alapvetően a baloldali kabinetek - az energiaszektornak azokat a területeit privatizálták, amelyeken a közvetlen szolgáltatás történik. Szerinte ez egész Európában szokatlan, és kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat. A politikus hozzátette: a kormányoldal minden alkalommal elmondta, hogy az állam ezeken a területeken nagyon szívesen átveszi a szolgáltatást. Erre példa, hogy a kormányzat most visszavásárolja az E.ON gázüzletágát, ami a magyar családok számára nagyobb biztonságot jelent a jövőben. A kormány célja azonban nem feltétlenül a visszavásárlás, hanem egyszerűen elviselhető árakat szeretne biztosítani az emberek számára - tette hozzá Az Estében Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A napokban a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során a gázszolgáltatóknak adott igazat első fokon. Erre reagálva Orbán Viktor az Országgyűlésben hétfőn azt mondta: a milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák az igazságos tehercsökkentést. A kormány azonban harcolni fog, azonnal új javaslattal áll elő, és ha azt a parlament elfogadja, a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb lesz, így a cégek még kevesebbet fognak keresni - jelentette ki a kormányfő, aki felszólalása végén arra szólított fel mindenkit, akit szintén felháborít "a szolgáltatók botrányos viselkedése", hogy hallassa hangját.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Rogán Antal frakcióvezető pedig azt közölte hétfőn, hogy már a héten megkezdik aláírásgyűjtésüket, amelynek során minden családot felkeresnek, és arra kérik őket, támogassák a rezsicsökkentési program megvédését. A gáz, az áram és a távhő ára tíz százalékkal csökkent január 1-jétől. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában súlyosan és elfogadhatatlanul megsértette a bírói függetlenséget. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján azt mondta, nem a bíróságok, hanem Orbán Viktor az arcátlan, és "demokratához méltatlan módon" nem érti, hogy a kormánynak vannak ellensúlyai.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

marlin
Rogán: Minden eszközt bevetünk a rezsicsökkentésért
Akkor talán először az ÁFÁT kellene csökkenteni, mondjuk 17% ra!! Ilyen egyszerű lenne!!
A "többi" süket duma, parasztvakítás Fidess fanoknak, fannéknek, droidoknak és egyéb faékeknek!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pisti271
@entero: Mennyi belőle a jutaléka és mennyit csal hozzá költségtérítés címén?
bundi
@entero: tudom hogy nem ugyanaz a kettőm amit írtam, azt példaként írtam. ha te lennél a szolgáltató helyében, te mit lépnél rá? simán benyelnéd, vagy te is ráznád a lábad, és a bírósághoz fordulnál?
dzurinda
@entero: "Panaszkodni a legkönnyebb."

Ettől még a tény az tény: beruházások fognak elmaradni a rezsicsökkentés miatt.
dzurinda
@bundi: Nem fog válaszolni, pedig egyértelmű a válasz :)
manocska1
@entero: mióta hatalmon vannak hagyták emelni,most mi változott azon kívül hogy jönnek a választások most vissza viszik a villamosenergia árát a 2010-es évihez közel , ez aztán igazán egy árcsökkenés,vagy szemfényvesztés???!!!de van még egy pár ilyen dolog pl a deviza 2010-ben amikor megkapták a hatalmat 180 Ft volt egy CHF ma reggel 248Ft de lehetne sorolni a magasabb Áfát, az üzemanyagok, az élelmiszerek ,stb árát ,persze az árcsökkentésnek lehetne örülni hiszen ki az aki nem örül ha valami olcsóbb, de sajna ez nem az az igazi !!!???
massa
Beteg elme az áfát kell csökkenteni amit lenyúltok az emberektől 27% sehol nincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.