Legalább egy, de akár több évet is csúszhat az a projekt, amivel a Mercedes kecskeméti autógyártó-kapacitását 300 ezer autó közelébe emelte volna - írja az Index.hu.

A magyar Mercedes-sztori 2008-as indulásakor még nem ismertük pontosan a cég összes Magyarországgal kapcsolatos tervét, azonban pár hónappal később, amikor a vállalat 2009-ben megvásárolta a 441 hektáros építési telkét Kecskemét mellett (amiből most csak 160 hektárt használnak), tudható volt, hogy az első gyártócsarnok felépítését egy második fogja követni.

Az Index.hu azt írja a cikkében, hogy tavaly már azt is tudni lehetett, hogy a 2013-ben induló, több tízmilliárdos Mercedes-gyárbővítés az üzem kapacitását a jelenlegi duplájára, évi 150 ezerről 300 ezer darab autóra emeli. Iparági források akkor azzal számoltak, hogy a cég állami támogatást kér, a gyártósorok 2014-ben érkezhetnek a második gyárba, a termelés pedig 2015-től indulhat.

Úgy tudjuk, hogy a fenti ütemezésnek megfelelően a terület több száz hektáros üresen álló részén mára mindent előkészítettek: a közművesítés mellett az összes hatósági engedély is kéznél van, tehát lényegében bármikor kezdődhetne az építkezés. Most azonban úgy fest, hogy mégsem fog.

Valószínű, hogy elsősorban az európai autóipar leggyengülése, az új autó eladások számának zuhanása áll a háttérben, de az is elképzelhető, hogy a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos német elégedetlenkedés miatt múlt el a Mercedes lelkesedése, és emiatt sem készül el a második gyár.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Na ennyit orbán álmáról, hogy majd a Merci kihúzza a szarból az országot!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nauta
@Szvetlana: De nem ám!! Oszt a beruházások sem gyünnek! orbi csúti lőtt egy öngólt!!Most meg "dögőjjön máá meg a szomszéd tehene is!!"
Nauta
@csegala: Ne feledd!! "minél rosszabb az országnak,annál jobb a fideSS-nek!!"
khmm
Merkel az őszi német választásokig nem enged semmilyen nagyobb beruházást, nehogy már ezt is felhozzák ellene...
csegala
@Nauta: 15:20
De lassan már nekik sem jó! Már csak a Fideszen belüli Fidesz krémnek a jó! Miért nem veszik észre? Mostanában egyre komolyabban elgondolkodom azon, hogy az agymosás és a hipnózis nemcsak a Stephen King és a Koontz könyvek kitalációi. Ennyire birkák nem lehetnek a magyarok!
coyote3
Gyurcsány a hibás, nem a "gazdaságpolitika"...
kkalman
Lehet, ez rövidebb sikertörténet lesz, mint Pécsen az Elcoteq. Az sem volt egy életre szóló.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.