A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint - olvasható a Portfolio.hu oldalon.

2013-ban került bevezetésre a pénzügyi tranzakciós illeték, amelyből az elmúlt három hónap adatai alapján 38,8 milliárd folyt be összesen. Az illeték az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások széles köre mellett vonatkozik a készpénzfelvételre és a postai készpénzbefizetésre is, viszont nem vonatkozik a bankközi piacon zajló átutalásokra és például a cash pool tranzakciókra sem.

Az áthárításról szóló becslést a jegybank a 12 legnagyobb pénzforgalommal rendelkező kereskedelmi bank 2013 márciusától érvényes díjtáblázatai alapján készítette el. Ez alapján a háztartásokra 80-90 százalékban, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át az illetéket.Az MNB megkeresésére több bank úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy a lakosság vagy a vállalatok jelentősen megváltoztatták volna pénzforgalmi szokásaikat az illeték bevezetése miatt. Ugyanakkor a jegybank keddi sajtótájékoztatóján Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára jelezte, hogy a bankok a devizaforgalom külföldre költöztetését tapasztalják, mivel a tranzakciós illeték miatt sokszorosára nőtt a deviza-tranzakciók díja. Erről jelenleg még nem állnak rendelkezésre adatok az MNB-nél.

Részletek a Portfolio.hu olalon >>>

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

genyó kapitány
Ilyenkor ökölbe szorul a kezem és elképzelem, ahogy módszeresen péppé verem matolcsy undorító hájfejét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nauta
@Don Quijote: Te nem tudod,hogy a 10% már hónapok óta az élelmiszer árak emelésében vész el??Számolj már!!
Nauta
@Szvetlana: Magyarul, minden Master kártya "csányi illietékes" És továbbmenve,fideSS illetékes!!
mariaberta
@taglo: Én nem tudtam, hogy Orbán zsidó, nem mintha ez különösebben érdekelne, de az biztos, hogy minden furfangot ő talál ki. Éljen.
kukac50
Orbán ígérete szerint nem háríthatják át.
mariaberta
@kukac50: És Te ezt el is hiszed? Hiszen korábban is ezt mondta, mégis fizetjük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.