A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset – közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

Rogán Antal elmondta, az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető – ismertette az indítványt. Hozzátette, a gondatlanságot is szankcionálnák.

A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért "nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon" – indokolta javaslatukat a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az "rosszban sántikál".

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, "ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták".

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy héttel ezelőtt közölte, hogy a felvételt egy a készítésekor is jelen lévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a szocialista párt székházába, ahol két embernek adták át. Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.

A Fidesz – mint arról a Magyar Nemzet beszámolt – már postázta a rendőrségnek a hamis vád miatti bejelentését az álvideó ügyében. Azért bejelentéssel éltek, mert feljelentést csak az alapeljárást folytató rendőrhatóság tehet.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Inkabb a valasztasi csalast kellene szigorubban buntetni.
Senara
A karakter gyilkosságok nem számítanak Arogáns Antalka . Libázni öszödözni , hazaárudózni lehet ?
pbalage
lehet, hogy egyszer majd visszanyal a fagyi
Hellcat
OKÉ!!! Mentelmi jog eltörlése és a köztisztviselők 1,5x akkora büntetést kapjanak mint a civil mivel ők egy megválasztott és felhatalmazott ember, példát kéne mutatnia és nem kihasználni ezt.
szablyafűrész
Több ellentmondást is tartalmaznak azok a nyilatkozatok, amelyeket Kőrös Gusztáv volt DK-s politikus, a bajai választás ügyében hamisnak bizonyult videófelvétel készítésében közreműködő solti kisebbségi vezető tett az utóbbi napokban. Kőrös szerint nem a nyilvánosságnak szánták a mobiltelefonnal felvett kamuvideót, amelyen a fideszes voksokért pénzt és tűzifát ígérnek bajai szavazóknak. Azt állította, a videó leforgatására Király Györgytől, az MSZP sporttagozatának alelnökétől kaptak felkérést.

Kőrös elsőként az ATV-nek nyilatkozott, ahol többször is megismételte, hogy Budapesten adta át a felvételt Károlyi Attilának, akit régi, jó barátjaként emlegetett, és aki szerinte az MSZP Fejér megyei sporttagozatának elnöke. Állítása szerint miután Budapesten dolgozott, a fővárosban adta át a felvételt tartalmazó CD-t. Ezt követően azonban Kőrös maga állította azt, hogy Dunaharasztin íratta ki CD-re a videót, és ott is adta át azt Károlyinak. Ez szerinte október 17-én, szerdán történt. Ám 17.-e csütörtök volt, így a dátum semmiképpen sem stimmel. Kőrös abban is tévedhet, hogy ki a régi, jó barátja. Információink szerint ugyanis Károlyi nem tagja az MSZP-nek, sőt, úgy tudjuk: a pártnak nincs is Fejér megyei sporttagozata. Ettől függetlenül Kőrös lapunknak is megerősítette, hogy Károlyi régóta barátja, és ő hozta össze Király Györggyel.

Az ATV-ben egyebek közt azt állította, úgy 3 hónapja ismerkedett meg Király Györggyel, aki az MSZP sporttagozatának alelnöke, és aki korábban azt közölte: sem megrendelőként, sem másként nincs köze a hamis videóhoz azon kívül, hogy neki vitték el a felvételt tartalmazó CD-t, és ő továbbította azt pártjának. Ezzel szemben Kőrös az ATV-ben és lapunknak is azt mondta: Király irodájában történt a megbízás a videó elkészítésére, amit szerinte térfigyelő kamerák felvételei és a telefonok cellainformációi is alátámaszthatnak. A felkérés szerinte arról szólt, hogy készítsenek "egy oktató jellegű filmet, mert Borsod megyében lesz egy nagyobb...
szablyafűrész
konferenciájuk, ahol a romáknak ezt be tudják mutatni figyelemfelkeltő, de kizárólag oktató-jellegű céllal". Azt is állította: "nem kaptunk, nem is kértünk" pénzt a videó elkészítéséért, a munkát szerinte azért vállalták el, mert - mint mondta - "az egyik párt sem cáfolhatja, hogy a mondanivalója az valós" a hamis felvételnek.

A videó elkészültének részleteiről Kőrös az ATV-ben még azt mondta "kérték, hogy ugyanazok a nevek hangozzanak el", amelyek a bajai választási csalási ügyekben felmerültek. Lapunknak ugyanakkor már azt állította: semmiféle tartalmi kérés nem volt, ahogy forgatókönyv sem. "Csak amit a médiából hallottunk", az alapján készült a felvétel, "senkinek nem lett leírva a szövege", lényegében rögtönöztek.

Kissé hihetetlen, hogy mindenki elsőre tudta, mit kell és mikor tennie, illetve mondania a felvételen, ráadásul az is érthetetlen, hogy egy oktatófilm miért nem tartalmaz világos utasításokat arra, miként kell elutasítani egy szavazatvásárlási ajánlatot, Kőrös mindössze annyit mondott erről: ő maga jó ötletnek tartotta, hogy készüljön egy oktatófilm, hogy "mindenki oda szavazhasson, ahová akar". Hozzátette még, ott volt a szobában a felvétel idején, de nem ő videózott, hanem egy fotelben ült és nézte, ahogyan társai felveszik a kisfilmet. Állítása szerint a szobában hat ember volt, közülük négyen "játszanak" a felvételen, egyik társa videózott, ő pedig csendes szemlélője volt az eseményeknek. Ez már csak azért is furcsa, mert a felvételen egy kislány is látszik.

A többi meg itt: - nepszava.hu/cikk/1001833-ellentmondasok-sora-a-kamuvideo-ugyben

oszt' jó napot !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.