Wittner Mária 1956-os halálra ítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője és Brusznyai József nyugalmazott esperes kapta idén a Mindszenty-emlékérmet, amelyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke adott át hétfőn a Parlamentben.

Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte, hogy Mindszenty József bíboros 57 évvel ezelőtt ezen a napon menekült az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére. Hitvallásnak nevezte a hercegprímás életét, amely erőt kell, hogy adjon a későbbi évtizedekben.

Hozzátette: a Mindszenty Társaság azt a célt tűzte ki maga elé, hogy azokra irányítja a figyelmet, akik életükkel szolgálták Mindszenty bíboros hitvallását.

Hoffman Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára Wittner Máriát méltatva beszélt arról, hogy a képviselő részt vett a forradalomban 1956-ban, ami miatt halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták büntetését.

Wittner Mária nemcsak hogy túlélte ezeket az eseményeket, hanem egészséges lélekkel és töretlen hittel került ki ebből a kataklizmából – mondta, hozzátéve, hogy szabadulása után a képviselő sorsa és életútja méltó volt ahhoz, amit 1956. október 23-ával megkezdett.

Kahler Frigyes történész, a Mindszenty Társaság tagja Brusznyai Józsefről elmondta, hogy 1950-ben letartóztatták, majd Kistarcsára internálták. Megkísérelték beszervezni, de ő ellenállt, ez volt az ő "nagy pusztai megkísértése" – fogalmazott Kahler Frigyes, Brusznyai Józsefet Krisztus hűséges és győztes katonájának nevezve.

Brusznyai József egészségi állapota miatt az emlékérmet unokahúga, Brusznyai Margit vette át.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.