Az Országgyűlés hétfőn több törvényt módosított a katasztrófavédelem hatékonyságának növeléséért.

A kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadott törvénymódosítás egyik eleme, hogy a közmunkások a jövőben katasztrófahelyzetben is alkalmazhatóak lesznek. A kormány a módosítással egy időben bérpótlék megállapítását is lehetővé teszi a katasztrófaelhárításban részt vevő közmunkásoknak.

Pintér Sándor belügyminiszter emellett a nyári dunai árvíz tapasztalataira hivatkozva az önkéntesek adminisztrációs terheinek csökkentését is kezdeményezte, annak a rendelkezésnek az eltörlésével, amely különböző adatbejelentési kötelezettségeket ír elő az önkénteseknek.

Újdonság az is, hogy egyes önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan is olthatnak tüzet és végezhetnek műszaki mentést. A beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület a székhelye szerinti településen láthat el feladatokat a közvetlen életveszéllyel nem járó eseményeknél (eddig csak közreműködhettek a feladatok ellátásában). Az önállóan végezhető feladatok közé tartozik a jövőben a szabadtéri tüzek, melléképülettüzek oltása, a vízeltávolítás, a fakidőlés és a viharkárok felszámolása, továbbá az állatmentés. Az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységét a hivatásos katasztrófavédelmi szervek ellenőrzik.

Szintén változás, hogy a tűzvédelmi bírságot helyszíni bírságként lehet a jövőben kiszabni, valamint munkavédelmi okokból és a nyerészkedés megakadályozására veszélyhelyzetben a védekezési munkák helyszínén az alkoholfogyasztás és -árusítás megtiltására is lehetőség lesz.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
És hány% veszteséggel számolnak? Mert nem olvasok itt munkavédelmi oktatásról, meg ilyesmikről!
Palásti Gizella
Békén lehetne már a közmunkásokat hagyni!!!A Magyar emberek túlnyomó többsége eddig is segített baj esetén,lehetősége módja szerint független attól,hogy közmunkás,nyugdíjas,vagy dolgozó értelmiségi. Utasítás és anyagi juttatások nélkül.KATASZTRÓFA ESETÉN MINDEN ÁLLAMPOLGÁRNAK KÖTELESSÉGE!!A jól fizetett FIDESZ katonákat is be lehet vetni,a békemenetelőkkel együtt.Ne csak sétálgassanak ,baj esetén tegyenek is valamit!!
nyanya001
Lassan a páriák közé sorolja ez a mutyi kormány a közmunkásokat !
silber13
És hány% veszteséggel számolnak? Mert nem olvasok itt munkavédelmi oktatásról, meg ilyesmikről!
kopeba
Közmunkás rohamosztagok lesznek ? Lassan már úgy kezelik őket mind annak idején a munkaszolgálatosokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.