Jóváhagyta a parlament a sertésáfa-csökkentést, így január 1-jétől öt százalékra csökken az élő- és a félsertés forgalmi adója. Az Országgyűlés hétfőn döntött a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról, a jogszabály zárószavazást várhatóan a következő héten tartják.

Az előterjesztő költségvetési bizottság az áfacsalások és a számla nélküli értékesítés visszaszorítását várja az élő- és a félsertés áfájának csökkentésétől, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök korábban hangsúlyozta, a munkahelyvédelmi akcióterv, nem a szociális intézkedések része. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most nem a fogyasztói árakat érintő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről – mondta.

A képviselők – szintén a szakbizottság javaslatára – határoztak arról, hogy az adóhatóság mulasztási bírság mellett 12 napra bezárathatja azt az üzletet, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeket. Akik nem üzlethelyiségben végzik tevékenységüket, és megsértik a pénztárgépekkel összefüggő szabályokat, a mulasztási bírságon felül maximum félmillió – magánszemélyeknél legfeljebb 200 ezer – forintos büntetéssel sújthatók.

Az adózók és érdekképviseletek jelzéseire hivatkozva a parlamenti bizottság azt kezdeményezte, hogy a vállalkozások a főállásúnak minősülő kisadózók után nagyobb összegű, 75 ezer forintos tételes adót fizethessenek, így a kisadózók magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra szerezhetnének jogosultságot. A Ház ezt is támogatta, a társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások alapja ebben az esetben 136 250 forint lesz.

Szintén megszavazták a közművezetékadó-kedvezmény bővítését, így a hírközlési vezetékek után 200 kilométerig nem kell adót fizetni, 350 kilométerig 70 százalékos, 500 kilométerig pedig 25 százalékos kedvezmény vehető igénybe. Az indoklás szerint a kedvezményt azért kell kiterjeszteni, hogy a ritkán lakott vidékeken élők is megfelelő távközlési infrastruktúrával rendelkezzenek.

Elfogadták azt is, hogy üzlethelyiség nélkül is lehet saját előállítású szőlőbort kóstoltatni és értékesíteni.

A parlament egyszerűsített adózást tett lehetővé a külföldi előadóművészeknek, például zenészeknek, színészeknek, táncművészeknek és cirkuszi előadóknak. Ha ezt választják, a teljes bevételük – beleértve a nekik biztosított szállás ellenértékét is – 70 százaléka után kötelesek megfizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót, a fennmaradó 30 százalék pedig a tevékenységükkel összefüggő költségek fedezetét biztosítja. A bevétel évi kétszázezer forintig adómentes.

Döntöttek a Nemzet Művésze-díj, valamint a vele járó életjáradék adómentességéről is (az új művészeti díj bevezetéséről a közeljövőben határozhat az Országgyűlés).

A parlament kiegészítette a látvány-csapatsportoknak nyújtható támogatások jogcímeit, így az adózók az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeire is adhatnak majd támogatást az országos sportági szakszövetségeknek.

Jóváhagyták azt a módosító javaslatot is, amely alapján január 1-jétől a halottszállító autók után nem kell regisztrációs adót fizetni.

Ugyanakkor a plenáris ülés elé sem jutott el a KDNP-s Aradszki András azon javaslata, amely a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését – sőt, a 80 köbcentisnél kisebb motoroknál a jelenleg 20 ezer forintos adókötelezettség eltörlését – célozta. Ezt már a bizottsági szakaszban sem támogatták a kormánypárti képviselők. Ugyanígy járt a fideszes Révész Máriusz javaslata, amely a három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményét hosszabbította volna meg két évvel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.