Az Országgyűlés felfüggesztette a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogát hétfőn.

A képviselők erről 298 igen szavazattal, egy nem ellenében és négy tartózkodás mellett döntöttek. Meggyes Tamás nem vett részt az ülésen.

Az ellenszavazatot a fideszes Horváth István, a tartózkodó voksokat szintén kormánypárti képviselők adták le, 17-en pedig közülük bár jelen voltak, nem szavaztak. Mindazonáltal Meggyes Tamás kiadását a Fidesz-frakció több mint 80 százaléka támogatta, a jelenlévő ellenzékiek pedig egyöntetűen erre szavaztak.

Polt Péter legfőbb ügyész októberben kezdeményezte a korábbi esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt.

Az esztergomi önkormányzat 2003-ban négy évre életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött Meggyes Tamás polgármester és az alpolgármester részére. A díjakat az önkormányzat fizette.

A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén eredetileg az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben a városvezetők kérésére módosították. Így – miközben a megtakarítási időszakot 2010-ig meghosszabbították, és a másik alpolgármesternek is szerződést kötöttek – a kedvezményezettek maguk a politikusok lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban – tévesen – az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak.

Az ügyészi indítvány szerint az elkövetéskor hatályos jogszabályok alapján a polgármesternek és az alpolgármesternek jövedelmet, vagyoni juttatást csak a képviselő-testület biztosíthatott. Meggyes Tamás tehát hatáskörét túllépve döntött a szerződések meghosszabbításáról, a kedvezményezettek személyének megváltoztatásáról és kötött szerződést az alpolgármester javára.

A parlament az ugyancsak fideszes Budai Gyula és Simonka György mentelmi jogát – a magánvádas ügyekben megszokottaknak megfelelően – fenntartotta. Budai Gyula agrárállamtitkárt a Pápai Hús Kft. menedzsmentjének korábbi tagja jelentette fel rágalmazásért, míg Simonka Györgyöt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, amiért azt állította róla, hogy 2006-ban emberek szemét lövette ki.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Minden Fideszesnek a mentelmi jogát fel kellene függeszteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szvetlana
Ez akkor lenne megnyugtató, ha az ügyészség el is ítéli csalás miatt. Menjen csak ő is 7 évre a sittre
Hellcat
Mehet a kilövés! Eddig volt szüksége a cigánypávának a látszatra...most már szabad a gazda.
Senara
A város több milliárdos adósságot halmozott fel Meggyes polgár vezetésével az nem érdekes . Feleség verés sem DE "piti"biztosítási ügy miatt elővették . Szerintem az egész parasztvakítás jönnek a választások kellenek aduk " mi becsületes párt vagyunk és nem takargatunk semmit .
sport50
nem értem ezt a mentelmi jogot!ha valaki "bűnös"valamiben,miért kell menteni??hadd derüljön ki igen vagy nem!meggyest dobták oda most csak.
silber13
@bencemacska: Ezek szterint elkövette azt a nagyon sok mindent!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.