Az a cél, hogy lehetőség szerint megelőző csapást mérjünk a korrupcióra – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten a korrupcióellenes küzdelem világnapján.

A tárcavezető Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével értékelte közösen a korrupció ellen tett lépéseket, miután a témában az általuk vezetett intézmények részvételével zártkörű tanácskozás kezdődött.

Navracsics: megelőző csapást kell mérni a korrupcióra

A miniszter a megelőzés mellett a korrupció megtorlásáról is beszélt, a megelőző intézkedések mellett a büntető jogszabályok változásaira, a közigazgatási intézményrendszeren belül tett intézkedésekre és a nemzetközi együttműködésre hívta fel a figyelmet.

A megelőzésről azt mondta, olyan kultúrát kell kialakítani, amely önmagában lehetetlenné teszi a korrupciót az államigazgatásban. Arra is ügyelni kell, hogy bűncselekmény esetén hogyan tudják azt megtorolni – tette hozzá.

A kormány 2012-ben elfogadott korrupcióellenes programját és a jogszabály-módosításokat említette, például a Btk. változását, amelyet az egyértelműsítés mellett kiegészítettek a befolyásolás vásárlása tényállással, amely a korábbiaknál hatékonyabban bünteti az aktív korrupciót.

Az úgynevezett gyorsító csomaggal szerinte mindent megtettek azért, hogy a korrupciós ügyek minél hamarabb tárgyalási szakba kerüljenek és minél előbb ítélettel záruljanak. Ennek érdekében az OBH, a Kúria és a Legfőbb Ügyészség többletforrásokat kaptak.

Megemlítette még a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, amely például védi a névtelen közérdekű bejelentőket, és megjelennek benne az integritásfelelősök, akik a közigazgatásban figyelnek a korrupció veszélyét felvető jelenségekre.

A közigazgatásról szólva szólt még a júliusban elfogadott köztisztviselői etikai kódexről, a nemzetközi együttműködés terén pedig arról, hogy 2010 szeptemberében Magyarország is létrehozója volt az ENSZ Korrupcióellenes Akadémiájának. Kiemelte az ország szerepét a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási folyamatában a korrupcióellenes tevékenység kidolgozásában.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@Vasárnapiiskolás: Akkor teljes vagyonelkobzás mindegyiktől és a pénzből lőjük ki őket az űrbe. nekem mind1 csak közügyekkel ne foglalkozzon egyik rohadt csaló álszent politikus se.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
Akkor kezdhetitek magatokon a csapást.
Mocskosabb és korrupttab banda mint ti nincs -e széles egy határban.
Vizet prédikáltok bort isztok.
Álszent szemét banda.
Desischado
magyarbakancsnak igaza van, magukon kéne kezdeni! De ez eszük ágában sincs! Mondanám, de látjátok ti is, nem más ez, csak parasztvakítás, mert jönnek a választások, hát igyekeznek adni a jófiút! De ezzel alaposan elkéstek! Amennyit harácsoltak eddig is, az párját ritkítja! Nemhiába vagyunk az 54-ek! Sajnos! Hogy süllyedne el mind a pokolba, ahová valók!
dömdödöm
ők a legkorruptabb társaság a földkéregségen ? Csak amíg úgy nevezik itt hogy mutyi
addig azt hiszik hogy valami bocsánatos kölökcsínytettről beszélnek ami belefér ,de tévedés mert nem ! :-(
kukac50
Akkor miért nem támogatják a Navnál történt sumákolások vizsgálatát?
jancsipapa
@kukac50: Mert csak ezután akarnak csapkodni . Persze nem mindenhova...
kukac50
Fideszesek akik nem jelentek meg Horváth András meghallgatásán nem érdemlik meg a fizetésüket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.