Az MSZP szerint a kormány három és fél éves tevékenysége folytán ma Magyarországon a gyermekvállalás lett a legnagyobb szegénységi kockázat.

Ezt az ellenzéki párt közölte kedden az MTI-vel a friss KSH-adatokra reagálva. Ezek szerint az év első tíz hónapjának előzetes adatai alapján kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött 2012 azonos időszakához képest.

Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-elnökségi tag és Kormos Kata szóvivő közös állásfoglalásában azt írta: hiába beszélt arról Orbán Viktor, hogy "kisbabáknak kedvük támadt megszületni", a statisztikai adatok szerint idén is elmarad a kormány által évek óta várt baby-boom.

Hozzátették: az MSZP többször is figyelmeztetett arra, hogy 2013-ban negatív csúcsot dönthet a születésszámok alakulása, ez mindennél "ékesebben beszél" az Orbán-kormány teljesítményéről. A három- és többgyermekes családok 41 százaléka szegény, a szegények 28 százaléka gyermek, 42 százalékuk 25 év alatti, és minden negyedik gyermek nélkülözik – sorolták, hozzátéve: ilyen rossz adatra az elmúlt 60 évben nem volt példa.

Szerintük a Ratkó-korszak harmadik hulláma (az 1974-77-es korosztály) már nem itthon él, a gyermekeik külföldön születnek meg. "Kikergette őket a kilátástalanság. Ez az Orbán-kormány legnagyobb bűne" – fogalmaztak.

Az MSZP programjának egyik legfontosabb célja, hogy a külföldre menekült fiatalok hazajöjjenek. Világos jövőképet, itthon tervezhető nyugodt, kiszámítható életet kínálnak a családok számára – írták.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.