"A többség kormányváltást szeretne, miközben a többség úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány könnyedén meg fogja nyerni a választást." Mi áll az ismert szociológiai jelenség hátterében?

Az 1970-es években egy amerikai felmérés fehér szülőknél firtatta, hogy mit válaszolnának, ha a gyerekük megkérdezné, hazahívhatja-e játszani egy fekete osztálytársát. A válaszlehetőségek a következők voltak: a) Az én gyerekem ne játsszon feketékkel. b) Játszhat vele, de csak az iskolában. c) Jöhet. A szülők kb. 70 százaléka felelte azt, hogy jöhet. Amikor azonban azt kérdezték ugyanezektől a szülőktől, hogy szerintük az előbbi kérdésre mi a többség válasza, csak 30 százalékuk gondolta azt, hogy a többségi válasz a "jöhet". Ez volt az első eset, hogy a szociológusok rátaláltak arra az azóta gyakran tapasztalt jelenségre, amikor a többség kisebbségnek véli magát – nevezzük ezt TKVM-jelenségnek.

(...)

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy 2013 végének Magyarországán különösen sok területen állt elő ez a jelenség. Viszonylag kevesen gondolják, hogy a saját gazdasági helyzetük jövőre az ideinél rosszabb lesz, miközben jóval többen vélik úgy, hogy az ország gazdasági helyzete jövőre romlani fog. Ugyanezt találták a munkanélküliséggel kapcsolatos kérdésre is: az emberek többsége szerint a saját helyzetük nem fog romlani, mégis a többség úgy véli, hogy az országban a munkanélküliség emelkedni fog. A politikában is hasonlókat mértek: a többség kormányváltást szeretne, miközben a többség úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány könnyedén meg fogja nyerni a jövő évi választást.

Mindez azt jelzi, hogy a közhangulat jelenleg nagyon billenékeny. Nincsen még lefutva a 2014-es választás, bár a többség úgy érzi, hogy az már eldőlt.

Mérő László írása a Magyar Narancsban >>>

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kiskutyauto
A nácizmus is így szerzett hatalmat, bár inverzben. Hiszen ott pont egy társadalomellenes bűnöző rezsimet juttatott hatalomra a tömegek ilyetén tévedése. Nálunk most pont fordítva, már hatalmat bitorol épp egy ilyen beteg zsarnoki fasiszta rezsim, pusztít, rombol, nyomorít, lop, csal hazudik... és a tömeg nem detektálja, hogy jelen van benne a sanyargatója megbuktatására alkalmas abszolút potenciál.
A nácizmus hatalomra jutásánál a tömeg ugyanúgy hibázott, ahogy hibáz-HAT esetleg, ha nem lesz észnél, hamarosan a jelenlegi magyar-nyomorító hazaáruló köztörvényes bűnöző mutyista, terrorista orbán-rezsim megbuktatásában. De van még esély. E történelmi tapasztaltra fel kell hívni a figyelmet és magyarázni! Így e magát 30-nak képzelő 70% feleszmélhet és csúfosan döntheti meg hazánk történelmi szégyenét, Mohács óta nem látott aljas hazaárló gyalázatát, a tömeggyilkos, nemzetellenes elmebeteg diktátort, sunyi pitiáner bűnöző maffiáját és zsarnoki zombi-terror-rezsimjét.. hajrá orbanisztán hajár abszurdisztán
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tavaszi
@kiskutyauto: nettene...nettene...állitsátok meg arturó uit!!!------kárt tesz magában ez a kutyus..ha igy folytatja...hogy is mondta fletó bácsi??? "nyugszik--fekszik"...lassan a testtel...kutyus az autóban...gondolod?? te szanyi után szabadon ---te zakkant terorizmus látnok...hogy európa 4 évig eltürte volna ha itt tömeggyilkolás, zsarnoki fasiszta rezsim...netán diktátorság lett volna???eszednél vagy te szerencséttlen???...tudod mit?? fröcsögj tovább most már ne állj le...ilyen eszement irással csak a kormánynak használsz...és szorosabbnál szorosabbra zár a szavazótábora...folytasd...minden józan észt nélkülözve...keményen...had szóljon...édes istenem...és ez akar kormányt váltani..és detektálni...potenciált...baloldalon???...nyugszik --fekszik...
F_Viktor
@dragonfly: Ha megérted a cikkben írt TKVM-jelenséget, akkor tudod a kérdésedre a választ.
kiskutyauto
@tavaszi: Lol... Gyógyszer vedd be szerencsétlen! Írni sem tudsz. Mars vissza a gumiszobába, ahonnan kiszöktél! XD
vadsanca
Tisztelt Magyar Honfitársaim! Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni! Mert aki nem használja ki a lehetőséget az mindenképen a "rosszra" szavasz. (Ezt sokan nem értik meg.) Néhány eu-os országban ez kötelező. Nálunk miért nem? Ezt használja ki a politika. 2006-os választásoknál Vikingünk azt mondta, hogy "sokan vagyunk, de nem elegen". Ennek szellemében a most következő választásnál fontoljuk meg ezt a kijelentést ha valódi változást szeretnénk! Döntsük meg a diktatúrát!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.