A Századvég januári közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság több mint kétharmada, vagyis 67 százaléka nem támogatja a LÉT munkacsoport által kidolgozott alapjövedelem-koncepciót – tájékoztatta a kutatás eredményéről a Századvég kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-t.

A megkérdezettek 78 százaléka úgy gondolja, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését nem bírná el a magyar gazdaság – közölte Keresztesi Péter.

Emlékeztetnek arra, hogy január 11-én jelent meg a LÉT  tanulmánya, amelyben a független munkacsoport az alapjövedelem-koncepcióját mutatja be. A modell lényege, hogy a magyar szociális ellátórendszert a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével formálnák át, ez – a felnőttek esetében 50 ezer forint – minden tartósan Magyarországon élő embert megilletne.

A Századvég kutatás tanúsága szerint a magyar lakosság csupán 30 százaléka ért egyet a mindenkinek feltétel nélküli járó alapjövedelemmel, a válaszadók 3 százaléka pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A válaszadók 72 százaléka akkor sem értene egyet az elképzeléssel, ha azt beszámolnák a munkabérbe vagy a nyugdíjba.

Még többen utasítják el – a megkérdezettek 78 százaléka – az alapjövedelem bevezetését azzal a feltétellel, hogy kiváltaná a családi adókedvezményt.

Ha pedig a szociális juttatások, például a segélyek, a gyes és a gyed megszűnése is következménye volna az intézkedésnek, akkor a felmérés adatai szerint már a lakosság 80 százaléka utasítja el az elképzelést.

A válaszadók 61 százaléka szerint az intézkedés hatására kevesebben dolgoznának, és csupán 7 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét. A többiek szerint nem befolyásolná az alapjövedelem a munkavállalást.

"A felmérés rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékrendjében fontos szerepet tölt be a munka, a lakosság jelentős többsége kiáll amellett, hogy általánosságban az embereknek inkább munkából kellene megélniük (89 százalék)" – tájékoztatott a felmérés eredményeiről a Századvég.

Az intézet 2014. január 15-16-án 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg telefonos kérdőíves, úgynevezett CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok plusz-mínusz legfeljebb 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – közölte Keresztesi Péter.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Bocsi, még most jutott az eszembe! A Századvég hazudik! El is szólták a cikkben magukat! Azt mondják, hogyha a segélyt elvennék, így már 80% elutasítja az elképzelést. Itt a hazugság! Ki az a hülye, aki 22 000 segélyt akarna, ha kaphatna legalább 50 000-ret? Ez is mutatja, hogy hazudnak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gabrella
Pár mondatos beszólásból nem tudják sokan mit jelent a LÉT pénz, de a hatástanulmány elolvasása után biztosan mindenki másként gondolja.
nehogymá
azt azért nem értm,hogy amikor egy fél ország gyomra rándult össze a "47 ezerböl meglehet élni" örökbecsüre.akkor miböl gondolják,hogy azért a plusz 3 rugóért tömegek hagynák ott a munkahelyüket?
verőce21
@szaboria1: (05:56) Abban valóban igazad van, nem olvastam el most eredetiben a tervezetet. (mint annak idején az IMF szerződésben foglaltakat, annyi mende-monda volt vele kapcsolatban. Azt akkor be is ollóztam ide több helyen is, valahogy fontosabbnak tartottam.)
De most jöttem haza, hoztam az egyik szállodából angol sajtót úgy láttam van benne valami erről. Én ezt olvastam, nem az MNO-ból van.

mandiner.blog.hu/2014/01/13/ingyenpenzzel_a_rezsicsokkentes_ellen_a_feltetel_nelkuli_alapjovedelem
kukac50
A sok összevissza adott segélynél igazságosabb és nyomon követhetőbb lenne a pénz útja.
A századvég szerint nincs joga úgy élni 8 millió embernek ,hogy ne éhezzen, csak a kétmillió gazdagnak???
modera
@kukac50: Te talán helyesled, ha mindenki kapna munka nélkül jövedelmet?
kukac50
@modera: Jobb lenne munkahelyeket létrehozni,de addig is kell a gyereknek enni ruha iskolába erre arra pénz,ami nem oldható meg a 22 ezer forintos munkanélküli segélyből.
Tudod te milyen nyomorban élnek emberek Magyarok vidéken???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.