Sikertörténetnek nevezte a magyar vállalkozói világ tevékenységét Orbán Viktor miniszterelnök péntek este Az év példaképe-díj átadó gáláján. Szerinte "tízmillió szabadságharcos országa vagyunk" és neki is van tapasztalata, milyen fiatalon sikeresnek lenni.

A Példakép Alapítvány által létrehozott díjat – amelyért ötven fiatal vállalkozó versenyzett – a génterápiás vizsgálatokat végző, gyógyíthatatlan betegségekre ellenszert kereső Letoha Tamás szegedi kutatóorvos vehette át.

Orbán példaként állította magát a fiatal vállalkozók elé

A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy az összes Magyarországon működő vállalkozás 99 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv) adják: ezek alkalmazzák az országban dolgozó összes ember 73 százalékát, és állítják elő a nemzeti össztermék több mint 55 százalékát. Magyarországnak tehát jó oka van arra, hogy büszke legyen a kkv-ira – jelentette ki.

Orbán Viktor azért is gratulált a Példakép Alapítványnak, mert – mint fogalmazott – sikerült megrendítenie azt a dogmát, rossz beidegződést, amely szerint magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, Magyarországon pedig kizárólag a fővárosban lehet sikeres vállalkozást indítani. Utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy Az év példaképe-díj jelöltjeinek fele vidéken indította el cégét, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a versenyzők között számos nő volt.

Szavai szerint "tízmillió szabadságharcos országa vagyunk", márpedig "ha szabadon gondolkodhatunk, akkor mi, magyarok elemünkben érezzük magunkat". Így volt ez 1989-ben, majd 2010-ben is – folytatta –, amikor egy "gondolkodásában fiatalos kormány" alakult, mert világos volt, hogy újszerű gondolkodásra van szükség. A kabinet ennek jegyében visszafizette az IMF-hitelt, "kitéptük magunkat" a túlzottdeficit-eljárás alól, az államadósság csökken, az inflációt pedig "lassan mikroszkóppal kell keresni" – sorolta a miniszterelnök a gazdasági eredményeket. Kitért a vállalkozói szektort támogató lépésekre is, köztük az új közbeszerzési eljárási szabályokra. Példaként megemlítette, hogy tíz közbeszerzési eljárásból nyolc általában hazai kkv-k győzelmével zárul.

Orbán Viktor felidézte, neki is van élménye arról, milyen érzés fiatalon sikeresnek lenni, hiszen 35 évesen lett először kormányfő, ami nem általános a magyar és az európai politikatörténetben.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szablyafűrész
Íme a "példakép" :

Orbán Viktor miniszterelnök jelentős vagyongyarapodáson ment keresztül 1998 és 2002 között, a hivatali évek alatt.

A szűkebb család két fő ingatlanadatát nézve:

- az 1998-ban már birtokolt 5,5 hektárnyi földterület négy év múltán a tizenegy és félszeresére: 63 hektárra növekedett;

- a tulajdonukat képező (1994-ben 563 ezer forintért vett) belvárosi lakás helyett kertes sváb-hegyi villát vásároltak 2002-ben (75 millióért), amelynek (több tízmilliós) átépítéséhez azonnal hozzá is láttak. Ha a tágabb famíliát is idevesszük, akkor konstatálhatjuk, hogy a miniszterelnök apjának többségi tulajdonában lévő bányacég, a Dolomit Kft. saját vagyona meghétszereződött (98-ról 666 millióra nőtt); a másik vállalkozás, a kizárólagosan birtokolt Gánt-Kő Kft. nyeresége ugyanekkor a tízszeresére emelkedett (16 millióról 167-re).

Már a családi vagyonszerzés kezdetén, a bányaprivatizációban is szerepet kapott közpénzből származó tőke. Simicska Lajos, Varga Tamás és Kövér Szilárd ugyanis azzal a Quality Invest Rt.-vel szálltak be Orbán Győző üzletébe, amelynek vagyonát a fideszes székházeladásból befolyt százmilliók adták. Simicskáék 4,75 millióért vettek részvényt a pártelnök apjától, amit aztán 1,2 millióért – tehát 3,55 milliót „ajándékként” hátrahagyva – adtak el újra neki. (Simicska: „Mindenkinek alkotmányos joga, hogy hülye legyen.”)

Azok a bizonyos „első milliók” tehát nem egyenes úton, hanem az állami pénz – pártpénz – magánpénz vargabetűjét leírva jutottak el a családhoz. De hogyan szaporodtak a későbbiek során? Tény, hogy Orbánék vagyona 1998 és 2002 között nőtt a sokszorosára. Az első miniszterelnökség éveiben. A néptől kapott közhatalmi mandátum birtoklása idején. A kérdés az, hogy a vagyongyarapodás a hatalom felhasználásával, azzal visszaélve történt-e.

www.hevesmegyeonline.hu/hirek/belfold/193-az-orban-csalad-es-a-kozhatalom-viszonya.html
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@A Tündik bündije: A Jobbikkal ne is fúziózz, mert nagyon csalódnék benned! Pedig el kelnének rendes emberek a politikába, akik nem csak azt nézik, hogyan lehetne minél többet szakítani, hanem az emberek érdekeit képviselnék, de nemcsak egy szűk rétegét!
A Tündik bündije
@Desischado: Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem, de a közeljövőben kizárt. Még meg akarom várni, hogy a lányom önállósodjon kicsit, mert csak most ősszel fog iskolába menni, és így is alig győzöm vele a munka mellett, úgy meg pláne be lennék havazva. Ahogy a Jobbikos képviselőnek is mondtam, talán majd négy év múlva, de akkor sem biztos, hogy velük.
Desischado
@A Tündik bündije: Csak remélni tudom, hogy nem tartasz velük! Nagyon csalódott lennék!
kukac50
Ő a példa? Soha nem dolgozott! Dik má mit képzel ez magáról?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.