A januári inflációs ráta éves lassulását elsősorban az üzemanyagárak csökkenése okozta – állapította meg a januári adatokat értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az infláció alakulásáról kiadott elemzésében.

Az inflációs folyamatokat megragadó mutatók – a kereslet-érzékeny és a ritkán változó árú termékek éves inflációja – emelkedett az előző hónaphoz képest, amit az erős bázishatással magyaráz a jegybank. A mutatók azonban változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak – fűzte hozzá az elemzés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése 0,0 százalékos januári éves inflációról és 3,4 százalékos maginflációról számolt be. Az üzemanyagok ára 3,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az MNB inflációs alapmutatói közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció mutatója a decemberi 1,1 százalékról 1,6 százalékra emelkedett, és ezzel tavaly május óta a legmagasabb értékre szökött fel.  A keresletérzékeny termékek inflációját jelző alapmutató az előző havi 1,2-ről 1,8 százalékos, tizenegy havi csúcsra emelkedett, a ritkán változó áru termékek inflációját jelző alapmutató a decemberi 1,5 százalékról 2012 decembere óta nem látott magasságba 1,9 százalékra ugrott januárban.

Az iparcikkek árai az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal emelkedtek, a repülőjegy-árak hatását kiszűrve azonban nem-tartós iparcikkek visszafogott dinamikát mutattak. A termékkör inflációs tendenciáinak megítélését az elmúlt hónapokban a repülőjegy-árak rendkívül erős volatilitása nehezítette. (A repülőjegy-árakat az MNB azért sorolja az iparcikkekkel egy csoportba, mert abban jelentős szerepük van az árfolyamérzékeny külföldi tényezőknek.)

A tartós iparcikkek jelentős havi ingadozást mutató árai három-havi csökkenést követően az év elején emelkedtek ismét – emelte ki elemzésében az MNB.

A piaci szolgáltatások éves áralakulásában meghatározóak az év eleji átárazások. Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek januárban ezek az árak és az egy  évvel korábbinál nagyobb emelkedést mutattak.  A piaci szolgáltatások inflációjának alakulását érdemben emelte az – autókra kötött kötelező felelősség és egyéb lakossági – biztosítási díjak növekedése, e nélkül viszont a szolgáltatások szélesebb körében változatlanul mérsékelt áremelkedést figyelhető meg.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje nem változott az előző hónaphoz képest. A visszafogott árdinamika a termékcsoporton belül általánosan jellemző volt.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.