Tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás – jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válsággal kapcsolatban kedden az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "békét akarunk és nem vért".

A kormányfő kifejtette: a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón azt az álláspontot képviseli majd, hogy az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, hanem Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell. Az uniós válaszlépésnek "határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot megteszik majd Brüsszelben.

"A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk és nem vért" – mondta Orbán Viktor.

A magyar érdek – folytatta –, hogy Ukrajna demokratikus állam legyen. "Mi demokratikus Ukrajnát akarunk (...), amelyben biztonságban és otthon érezhetik magukat Ukrajna állampolgárai, ideértve a kisebbségekhez tartozó állampolgárokat, tehát a magyarokat is. Ezért a nyelvtörvény eltörlését Magyarország nem fogadja el, ezt illegitim döntésnek tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarokat megillető jogok ne csorbuljanak az ukrán változások eredményeképpen" – fejtette ki a miniszterelnök.

Megismételte egyúttal hétfői nyilatkozatát, amely szerint Magyarországnak az egész ukrajnai konfliktusban a magyarországi és a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb. "Ez az a szempont, ahonnan vizsgáljuk az eseményeket" – mondta, hozzátéve, Martonyi János külügyminiszter is azért látogatott Kárpátaljára, hogy világossá tegye az ott élő magyarok előtt: "számíthatnak ránk".

Orbán Viktor végül arra kérte a magyar politikusokat, tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól és magatartástól, mert "ez egy éles helyzet", amikor elsősorban a magyar érdekek előtérbe helyezésére, hidegvérre és megfontoltságra van szükség.

Orbán: békét akarunk

A kormányfőt a kabinet és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus közötti megállapodás aláírási ünnepségén kérdezték, ahol I. Bartolomaioszt, Konstantinápoly egyetemes pátriárkáját is faggatták az ukrán válságról.

A vallási vezető azt mondta, "mi is a béke és a testvériség iránt vagyunk elkötelezettek, imádkozunk a békéért". Ő is azt hangsúlyozta, hogy a helyzetre párbeszéd útján kell megoldást találni, "tiszteletben tartva az ukrán nép jogait".

Közölte, hogy csütörtökre Isztambulba a világ minden tájáról összehívták az összes ortodox egyházi vezetőt, így alkalmuk lesz együtt megvitatni, hogyan tudnak segíteni az ukrán ortodoxoknak.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbánnak ismét sikerült úgy beállítani, mintha az EU "vért" akarna. Az "EU" valójában szankciókról beszélt. Senki nem akar az oroszok ellen katonákat indítani, csak OVi fejében zsongnak már évek óta a "harc, háború, csapataink" jelszavak.
OVi olyan az EU-nak, mint az a barát aki mellett az embernek már nincs szüksége ellenségre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
krumpliorr
Ez sajnos tényleg ennyire bunkó, elég ha lopni megtanult!

Ezek úgy születnek a vérükben van..ha,ha,ha
de inkább sírnék.
bukfenc
Alapvető "asztali etikett"!

Nyilvános helyen (kivéve kocsma) annak társadalmi helyzete (diplomáciai vacsora, küldöttség fogadása stb) szigorú előírásai van a testhelyzet, a testhelyzet kommunikációjának!

Egy meghívott bármilyen szintű vezető és annak kísérete rögtön "levágja" Orbánc egy tipikus bunkó aki a saját fensősége tudatában mindenkit lekezel!
bakegya
...vége a szabadságharcnak???-mi lesz veled faxfej,azért kísér már négy rendőrjárőrkocsi mert békét teremtettél-de csak putyinnal!
Desischado
Ebből is látszik, hogy milyen gerinctelen, é bunkó! Kisül már a szemem a szégyentől! A jómodor hol marad, te őstapló?!
modera
@human: Szerintetek meg mindenért Orbán a hibás. Mi a különbség?
modera
@Desischado: Hozzászólásod alapján elgondolkodnék, ki is az őstapló...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.