Akár tízszeresét is megkereshetik hazai bérüknek a külföldön dolgozó magyarok, ez pedig mind többeket ösztönöz arra, hogy más országban próbáljanak szerencsét.

A Penzcentrum.hu cikke szerint csak Németországból 96 milliárd forintot küldtek tavaly haza a magyarok.Az Aon Hewitt és az AIESEC által nemrégiben közösen publikált kutatás is: a külföldi munkavállalással hosszú távon kalkulálók aránya évről-évre nő. A megkérdezettek 42 százaléka akár több mint egy évre is elhagyná az országot a jobb fizetés vagy a szakmai előrelépés reményében.

2013-ban a hazautalások értéke Magyarországon elérte a 2403 millió dollárt (545 milliárd forint) a Világbank tavaly októberi becslései szerint. A Magyarországra érkező összegeket elsősorban Németországból küldik: 426 millió dollárt (96 milliárd forintot) utaltak haza a kint élő, dolgozó magyarok. A második helyre az Amerikai Egyesült Államok, a harmadikra pedig Kanada került – írja a lap.

95 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
És mindezt úgy kommunikálja a kormány, hogy kalandvágyból mennek ki meg szakmai tapasztalatot szerezni. Igen, talán az a 10% aki jómódú családból származik és apa, anya fizeti a kint tartózkodást. A többség viszont azért megy, mert kénytelen. Vagy nem tudja fizetni a hitelét másképp vagy nem tud félretenni az itthoni fizetéséből, azaz itthon csak felélné a tartalékait.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
geo
Kik akarnak ide bejönni hogy ennyire fontos lett elmenni?
tavaszi
@SpamKontroll: ...szinte mindenben igazat adok neked ...és hozzáteszek még valamit...szerintem a 21. század magyarországában hány analfabéta---hány 8 elemis --és hány sima érettségiző emberke kószál??? -----irdattlan sok. már bocsánat nehogy nekem valaki azzal jöjjön,nem volt rá lehetősége hogy feljebb lépjen...egyszerűen igénytelen---lusta ---és a cocilizmusban kapunbelüli munkanélküliséghez szokott ...hozzáállással él ma is. ...csodát vár..és ingyen segélyt...ezt az ország igy nem birja el...ezért is csinálta a kormány ,í: ok barátom nincs munkád?? akkor itt a kapa-lapát-seprű...tegyél valamit az asztalra ...és ez szerintem igy van rendjén...az egy más tészta ,hogy szart sem ér a munkájuk..de legalább érzik,hogy nincs ingyen kalács...----végül is 5000-en már tanuktak...és vizsgáztak...ez is valami. Te sem én sem azért dolgozunk,és fizetünk adót...hogy munkanélkülieknek adják oda...!!dolgozzon érte...ha annyi esze nem volt,hogy 89-óta amikor láthatta hogy kiművelt emberre van szüksége a kapitalizmusnak..nem sutyerák butákra ...nem volt képes tanulni...nézd meg mennyi álláshirdetés van de mindenfele ...kifüggesztve a munkaerőközpontokban...és nem tudják betölteni..mert uranmbocsá irni-olvasni kellene tudni...hát ennyit akartam hozzátenni a mondandódhoz.
tavaszi
@geo: ...na ez megérne egy misét ..és szerintem te is tudod a választ...hát ez az...és akkor már oda is értem,hogy netán direkt jó...ha sokan kimennek??? látod a butamagyarja nem veszi észre ,hogy direkt rászedik...hogy bomoljon fel a családja...menjen szét a világba ..és majd jönnek olyanok akiknek az anyagi javuk megtehetik..hogy lubickolhassanak a vizeinkben...akár még lakóparkokat is épuithetnek...hát igen...jó kérdés ...bizony.
SpamKontroll
@tavaszi: persze, nem olyan szar ez az ország amúgy... Nyilván, lehetne jobb is. Most is kimegy ki: a szakmával rendelkezők... Az a gondolat engem nagyon foglalkoztat: mi volt előbb a szegénység és aztán az emberek abból nem tudnak tovább lépni vagy éppen az emberek nem tudnak tovább lépni, fejlődni és aztán jön a szegénység? Határozott összefüggés van az iskolai/szakmai végzettség és a szegénység között... Ez egyértelműen kimuatható pl. a rokkant nyugdíjas ellátásnál... A nagy részük nyolc általános végzettségű... Mutattak egy falut: a segélyt csak bankszámlára kapják és levezették a tv-ben, hogy a falu lakosságának 40%-a írástudatlan... (romák nagy részt) de nem ez a lényeg itt most: hanem az, hogy írástudatlanok... Akkor nem az lehetne a fejlődés alapja, hogy szakmával (lehetőleg keresett) lássák el őket? Dehát annyi tehetetlen, szerencsétlen, követelőző ember él körülöttünk. Amit elvégeznek munkát is szar... Ez nem a fidesz vagy a mindenkori kormány hibája... Nem tudom... A svábokról miért tartják, hogy szorgalmasak?
simmons
@tavaszi: "...kiművelt emberre van szüksége a kapitalizmusnak..."Melyikre gondolsz?A hazai vagy a nyugati jól kipróbáltra?Mert itthon megpróbálhatod több diplomával is.Naponta 20-asával küldözgetheted az önéletrajzodat,beletelik egy két év mire fejvadászok segítségével kapsz 2-3 helyről választ.Azután az interjúkon kiderül,hogy nincs pilóta vizsgád,vegyszeres tanfolyamod,nem ismered milyen kávét fogyaszt a milliomos társadalom,mert csak egy több diplomás mérnök vagy aki még rúd-táncolni sem tud.Erről első kézből származó tapasztalatom van, a gyermekeim próbálkozásaiból.Bármilyen szomorú ezek az elvárások a hazai "kapitalizmus"érájában...és akkor kormányunk elküld a munkaügyre, majd lehetőséget biztosít közmunkára,még diplomásoknak is csak jelentkezni kell.Nnna...ettől a ponttól kezdődnek az igazi átverések.Legyen mobil a polgár és menjen el semmi pénzért az ország másik végébe./Ez a megoldás valóságban a családok szétverése./ Hiszen annyira mobil,hogy sok ezer km-re is elmegy ,mert annyira nem hülye azért a lehetőségeket számba vevő és az anyagi gondjait megoldani próbálkozó ember,hogy az előző lehetőségeket válassza.Közben meg a Fidesz "mankó"pártja nyomja az ájtatos propaganda szöveget "..a család az első,erősíteni kell a családi közösségeket ,hittanóra,hétvégi misék" stb.Bármilyen kiábrándító, ehhez is az a csúnya pénz kell. Luxusra már nem is gondol az ember,csak a legalapvetőbb elemi szükségletek biztosításához megfelelő összegre.Ez az ami a még dolgozó emberek 2/3-ad részénél már nincs meg.Ennél még a legalacsonyabb ny,európai min. bér is legalább 5x biztatóbb.Akkor ki csap be kit?
simmons
@tavaszi: Az előzőekben tévedtem az átverésekkel kapcsolatban.Sajnos a meghirdetett állásajánlatokkal kezdődnek, melyek már megjelenésükkor is megkérdőjelezhetők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.