A korrupció és az állami pénzek lenyúlása maga volt a rendszer 2002 és 2010 között – jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szarvason, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró kerekasztal-beszélgetésének sajtótájékoztatóján.

Budai Gyula: a korrupció maga volt a rendszer 2002 és 2010 között

A volt elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, mindaz, ami Simon Gáborról az elmúlt másfél hónapban kiderült, a rendszer része: ismeretlen eredetű pártpénzek, vállalkozók, akik a pénzeket összeadják és nylonzacskós kifizetések. Ebben minden embernek megvan az ára, és annak is, hogy mennyiért lehet távozni a rendszerből.

Az elszámoltatás időszakában feltárt ügyekkel kapcsolatban elmondta: hatvanegy esetben tett büntetőfeljelentést, és számos esetben jelenleg is folyik a nyomozás vagy a büntetőeljárás.

Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese a választás tétjéről szólva kiemelte: a kormány az elmúlt négy évben nagy rendszer-átalakításokat hajtott végre, az eredmények ma már kézzelfoghatóak, bár kétségkívül még törékenyek.

Utalt arra, hogy a rendszerváltás óta polgári kormánynak soha nem adott meg az a lehetősége, hogy nyolc évig kormányozzon Magyarországon, most azonban itt van a történelmi alkalom. Azt mondta, sikerült kitörni a válságból, kézzelfogható a gazdasági növekedés, jóval kisebb lett a munkanélküliség, az infláció minimálisra csökkent. Sikertörténetnek nevezte a rezsicsökkentést, ami annak a kormányzati filozófiának köszönhető, hogy ahol nincs verseny, ott hatósági árakkal kell az állami befolyást érvényesíteni.

A választás tétje a polgári építkezés folytatása – tette hozzá. Négy éve a választók 81 százaléka döntött úgy, nem kér a baloldali kormányból, és 2014-ben is ugyanazok álltak össze és akarják a hatalmat megszerezni, akik 2002 és 2010 között csődbe vitték az országot, a baloldal nem tudott megújulni – jelentette ki a fideszes politikus.

Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója arról beszélt, hogy ami a rendszerváltozáskor elmaradt, az most látszik megvalósulni, "a posztkommunista hálózat szétbomlásának vagyunk tanúi". 1990-ben az állampártból még sikerült a baloldalnak a demokratikus rendszer részévé válnia, ma azonban az a forgatókönyv sem kizárt, hogy a parlamentbe jutáshoz esetükben szükséges 15 százalékot nem sikerül elérniük. Valószínűbbnek tartja azonban, hogy a baloldal bekerül a parlamentbe, de ehhez szimpatizánsokat kell visszaszereznie.

Úgy látja, a kormányzó pártok esetében a nagyszámú szimpatizáns aktivizálása a legfontosabb. "Senki nem beszél arról, hogy hibátlan a kormányzás, és minden tökéletes lenne" – mondta –, de nincs kormányváltó hangulat, a kutatások szerint a magyarok többsége elégedettek.

A KÉSZ kerekasztal-beszélgetéseit szervező és vezető Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, hogy 2014-ben az a párt fog kormányt alakítani, amelyik a legtöbb egyéni képviselőt juttatja be a parlamentbe. Ezért arra kérte a szarvasi választókerület polgárait, hogy szavazataikkal támogassák jelöltjüket, Dankó Bélát (Fidesz), aki ebben a ciklusban is képviselő volt, és "sokat dolgozott a választókerületében élőkért".

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Budai olyan szerződést is ellenjegyzett, amelyen egy halott ember cserélte el 1,5 hektáros földjét egy herendi étkészletért. Természetesen az ügyvédbojtárja hibázott... mondta ő ...

Szóval a Budai aki halottal is tudott üzletet kötni !
Ez pofázik korrupcióról ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szjupermen
"hatvanegy esetben tett büntetőfeljelentést,", ami szinte egytől egyik bebukott. Kifizettetném vele a költségeket.
Desischado
Ennek a budainak is már rég a börtönben lenne a helye, a haverjaival együtt!
vukkocska
Hogy Ti mennyit írtatok :) Én csak annyit: agyalágyult barom.
bencemacska
Én csak kinézetre tudom megítélni, mert még sosem beszéltem vele, tipikus ügyész feje van! Undorító szöveggel megspékelve!
Yoda69
Ahhoz kepest senkit sem tudtak racs moge tenni.
Legkozelebb bizonyitekot is kerunk budai elvtars nem csak szardobalast.
csabee.m
A KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) nevében a "Keresztény" azt jelenti: "jobboldali, elsősorban római katolikus". Vagyis nem keresztény.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.