Szerbiával ma könnyű szót érteni, sokkal könnyebb, mint korábban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában pénteken.

A miniszterelnök szerint ennek az az egyik oka, hogy a szerbek talán érzékelik a törekvést, hogy "nem ellenükben akarunk magyarok lenni, hanem a saját magunk érdekében és saját magunk kedvére", másrészt szükségük is van a szerbeknek a magyarok támogatására. A Vajdasági Magyar Szövetséggel és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanáccsal való kapcsolatra vonatkozóan kiemelte, hogy "magyarok vagyunk, úgy esett, hogy ide húztak közénk egy határt, ezt elmozdítani nem tudjuk, ellenben nem akarunk úgy tenni, mintha ez elválaszthatna bennünket, vagy ha ez el is választott bennünket valamikor, nem akarjuk tudomásul venni, hogy ennek így kell lennie. Úgy akarunk csinálni, mintha nem lenne, és ezt úgy hívjuk, hogy határon átívelő nemzetegyesítés" – fogalmazott Orbán Viktor az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy a külhoni magyarok szavazata inkább csak szimbolikus jelentőséggel bír-e, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ez lélektelen kalkuláció, és bár lehet benne igazság, de az az igazság csak matematikai természetű. "Itt azért egy nemzetegyesítési politika egyik fontos, talán döntő pillanatáról van szó" – mondta. Hozzátette: a kettős állampolgárság komoly dolog, nem játék. A mindenkori magyar államnak kötelessége megvédeni a magyar állampolgárokat, ez új helyzet a Kárpát-medencében – magyarázta a a miniszterelnök.

Hozzáfűzte: "a magyarok meghátrálásban és összehúzódzkodásban voltak hosszú évtizedeken keresztül. Mindenki más bátran kiállt a sajátjai mellett, csak a magyarok húzták be a fülüket-farkukat, nyilván érthető történeti okokból. És ha érthető okokból is, de nem helyeselhető módon, ezért ezt megváltoztattuk. Mi egy erős ország vagyunk, erős nemzet vagyunk. Az egyik legerősebb ország és legerősebb nemzet a Kárpát-medencében" – jelentette ki a miniszterelnök. "Nem színlelünk gyengeséget" – fűzte hozzá.

A Fidesz hétvégi nagygyűlésén részt vesz Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A meghívással kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy a vajdasági magyarság sikeres magyar közösség. A vajdaságiak "éppen most futottak egy sokak vagy talán mindenki várakozását felülmúló szép eredményt a választásokon", ami azt bizonyítja, hogy "ez életerős közösség". Pásztor István meghívásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "vannak szóemberek és vannak tettemberek, Pásztor a tettemberek közé tartozik, sokat dolgozik, és ez a munka meghozza az eredményét".

Elmondta még, hogy a választások előtt mindenképpen szeretett volna ellátogatni egy jelentős súlyt képviselő határon túli magyar városba, így esett a választás Szabadkára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.