Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján – az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben – a Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak.

A többi 14 országos listát állító párt nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A múlt vasárnap tartott választás után a szavazatoknak csak majdnem 99 százalékát összesítették a szavazatszámláló bizottságok. Minden választókerületben egy szavazókörben nem bontották föl az urnákat, hanem azokat elzárták. Szombaton ezekbe az urnákba keverték bele a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait, és együtt számlálták össze a szavazatokat, majd megállapították a nem jogerős végeredményt a választókerületekben.

Az utolsóként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületében fejezték be a szavazatok számlálását, az adatokat nem sokkal negyed 12 után hozta nyilvánosságra az NVI.

A múlt vasárnapi részeredményekhez képest egyetlen egyéni választókerületben sem változott meg a szombati újraszámlálás után a választás eredménye, és az országos listás mandátumkiosztás sem változott.

A nemzetiségi listáknál a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján a kedvezményes mandátumhoz szükséges 22.058 szavazatot egyetlen nemzetiség sem szerezte meg, a legtöbben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájára szavaztak, 11.415-en. Az országos listát állított 13 nemzetiség ugyanakkor szószólót küldhet a parlamentbe.

Azt követően, hogy az szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

A Nemzeti Választási Bizottságnak az országos listás szavazás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, valamint a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon kell megállapítania a választás országos listás eredményét.

Az április 6-i szavazáson a választópolgárok két külön szavazólapon adhatták le voksukat: egyrészt voksolhattak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot vagy nemzetiséget támogatják. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistákra szavazhattak.

Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztották ki.

Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
@Horizont: Ámulatba ejtőek ezek a számok.
2 millió 130 ezer ember szavazott a fideszre, ebből 340 ezren külhoniak, akiknek persze eszük ágában sincs velünk együtt szívni, de kedvesen beleszólnak a dolgainkba. Ami azt jelenti, hogy Magyarországról mindössze 1 millió 790 ezer szavazója van a pártnak, azaz a 2010-es adatokhoz képest elveszítettek itthon 970 ezer embert, ami rengeteg. Magyarán az országnak még az ötöde sem támogatja őket (kábé 18%) és ebből van kétharmad.
Veri bjúti.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Yoda69: (06:56) Ne álmodjál már! A külföldi szavazatok nélkül is nyert a Fidesz. Sőt, a világ bármely választási rendszerében a fineszesek nyerték volna ezt a parlamenti választást!
magyarbakancs
@tavaszi: .(majd a fidesz addig malmoz...mig a baloldal feltámad...)
Ezzel értek egyet a többi semmit nem ér amit írtál.
Megint személyeskedés és lenézés .
Ti másra nem vagytok képesek.
Igazi volt komcsi dumátok van.
Te is közéjük tartoztál?
Desischado
Most ztán örülhet a fidewsz, meg a trolok! Az nem baj, hogy az ország megy a szemétbe! Hajrá!
postamester
@magyarbakancs: tegnap 09:33
Hát nem tudtad, hogy tavaszi egy komcsi bunkó???
Csak uszíit minden hsz.-ban...:)))
Rá kell hagyni, néha kap engedélyt az
ápolóktól pár percre odaengedik
a géphez...aztán gyógyszer, és vissza a
gumiszobába...:))))
kacsa0707
A Fidesz köszönettel tartozik a "baloldalnak" a győzelméért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.