A Demokratikus Koalíció (DK) arra szeretné figyelmeztetni Magyarországot, de leginkább "a hatalom mai urait", hogy hazugságra, történelemhamisításra nem lehet nemzeti méltóságot és büszkeséget építeni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök vasárnap kora este a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyénél, ahol tiltakozó civilek a hét eleje óta demonstrálnak.

Gyurcsány: történelemhamisításra nem lehet nemzeti méltóságot építeni

A volt kormányfő azt mondta, hogy a magyar nem bűnös nemzet, de nem is hibátlan, mert szüleink, nagyszüleink világa hajlamos volt az önbecsapásra, arra, hogy elfordítsa a fejét, amikor bűnt látott. Hozzátette, nem kívánnak ítélkezni felettük, de mentegetni sem kívánják őket és nem akarnak részt venni abban a hazugságban, amelynek a téren épülő szobor "a jelképe kíván lenni".

A DK-elnök szerint "Horthy rendszere" közel egymillió honfitársunkat küldte halálba, kit a Don irányába, kit pedig a gázkamrák poklába. Úgy fogalmazott: ehhez sokan segédkezet nyújtottak, így "besározódtunk" és "ennek a sárnak az égető marása ott van a nemzet testén".

A szoborról azt mondta, nem azért kell naponta tiltakozni "ezzel a förmedvénnyel szemben", mert nem akarják, hogy hazugságra tanítsák a nemzetet és a gyerekeket. Ez az szobor soha nem fogja egyesíteni a nemzetet, és ha erőszakkal, hatalommal mégis megépítik, akkor "ennek az emlékműnek nem lesz egy nap nyugalma" – folytatta.

Az LMP társelnökére, Schiffer Andrásra utalva közölte: valaki azt mondja, hogy ez túlzott hisztéria. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor "azok a százezrek, akik odalettek", azt gondolták, hogy túlzott közöny veszi körül őket. "Nem a hisztéria a túlzó, hanem a miniszterelnöknek a hatalommal való visszaélése túlzó" – mondta.

Kijelentette, hogy a demokratikus közösségnek nem amiatt kell elszámolnia önmagával, hogy napok óta kitartóan hallatja a szavát, hanem talán amiatt, hogy "oly sok mindent megengedtünk". Szerinte ugyanis 24-25 éve zajlik a magyar múlt és történelem átrajzolása. Itt az ideje, hogy ne legyen gyenge és halk a polgári demokratikus Magyarország – folytatta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: nem ők Orbán Viktor kormányfő egyetlen ellenfelei, hanem az a Magyarország is, amelyik "talán még nincs, de biztosan lesz, egy szabad, jobb világ". És amikor "annak ítélőszéke elé fog kerülni, örülhet annak, ha csak hitványnak fogják nevezni, mert ha rajtunk múlik, ennél többet is mondanánk" – tette hozzá a DK elnöke.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Valószínűleg a kíméletlen Fidesz-hatalom attól a szabadságtól is megfoszt minket, amelyet eddig birtokoltunk. Sokan stabilizációt, konszolidációt emlegetnek. Nem számítok ilyesmire. Orbántól ez alkatilag idegen. Sötét évek várhatnak ránk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@tavaszi: Egyetértek, nem az a baj, hogy nem tanulnék ki szivesen valamilyen szakmát. De nálunk tanfolyamok nincsenek, csak egy pár, az is inkább férfiaknak. 8 osztállyal, alig van valami. Leírok egy kettőt, amire esetleg be tudtam volna kerülni. Kosárfonó, parkosító, ami egyenlő azzal, amit a közmunkán csináltam. 2, 4 hónaposak. Valódi tanfolyam nincs, a munkaügyi központ minden hónapban azzal küld el, hogy még nincs, érdeklődjek jövő hónapban. Ez nem vicc! Fizetősre meg nincs pénzem. Megmondanád, így hogy tanuljak valami szakmát?
tavaszi
@Desischado: ...hirtelen nem tudtam,hogy fogok-e írni, viszontválaszt, mert ha azt mondom mamaár édes mindegy,hogy miért csak 8 általánosod van, azon mamár kár agyalni. 1 biztos 8 általános végzettséggel ,betanított munkás ként , vagy egy konzervüzemben,vagy egy apró alkatrész összeszerelő üzemet, egy kórházban takarítóként, egy banki irodaházat takarítóként, és ehhez hasonlót tudok most elképzelni. példul egy nagy zöldségtermelő üvegházban rengeteg munka van...egy ismerősöm Kunszentmártomban vagy 50 főt alkalmaz...í(ráadásul ő tisuztességgel meg is fizeti őket...ezt tudom..mert a baráti körömhöz tartozik)
jancsik68
@tavaszi: Olvasva förmedvényeid,ami kb.egy max. 3.osztályos szintjének felel meg,megértem a fidesz és Viktor vajda gyözelmének okait.Sajnos hozzád hasonlóból van még egy-két darab ebben az országban.Sok-sok idő kell ahhoz,hogy az ilyen selejtek felszivódjonak.Eddig minden szemetet elsöpört a történelem vihara,de egy kis bűz néha maradt utánuk.Gondolom,komolyabb olvasmány az elmult időszakban nem volt kezecskédben.Igazi farfagyis voltál a multban,és vagy most is.A gerinctelenség a csúszó-mászok jellemzője,s ők néha mi közben csusznak-másznak sziszegnek is ,s néha néha marnak is,s még Éva anyánkat is átvertékEmiatt van rajtunk az Úr verése.
Desischado
@tavaszi: Csak hogy értsük egymást, egyik munkakör ellen sem lenne kifogásom, végeztem én már keményebb munkát is. Nem vezetői állásra gondoltam. A szépséghiba csak ott van, hogy nálunk SEMMI SINCS! Érted már! Jó lenne az elgondolásod, és egyet is értek ezzel, de kellenének az általad említett munkakörök! Látod, ezért írom, hogy nem ismered ezt a világot, nekünk nem jut semmi!
jancsik68
@tavaszi:A bányák nyitásával egyetértek-Megnyitásuk napján az összes fidesznyiket oda levinném ,s dolgoztatnám őket addig,mig az általuk ellopott pénz értékét ki nem termelik...Fizettségük 28 500 ft/ hó.Itélet napi ott lennének.:Vikivel pedig kifizetetném az egyetemi tandiját,mert azt nem érdemli meg.Az minket illet.
keresztapa
A történelem csak a meghatározandó időben élő személyek véleményével megélésével átélésével igazság tartalmával adható elő.
A többi csak hamisítás, utólagos kitalációk, történészek ideológiai kötődésének, egyéni törekvése, a saját felfogásának igazolására.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.