Kevesebb ülőhelyet, de több szakértői páholyt alakítottak ki az Országház 48 millió forintból megújult alsóházi üléstermében, amelynek a kivitelezést végző cég vezetője szerint jót tett az új, kisebb létszámú parlamentet eredményező választási törvény, mivel a korábban túlzsúfolt helyiség szellősebbé vált.

Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója a terem keddi sajtóbejárásán elmondta: tizenkét új, mobil miniszteri asztalt építettek, az eredeti, 1902-ben átadottakkal azonos formában és díszítéssel. Ezek száma szükség esetén hattal bővíthető.

Elkészült az új parlament

A terem páholyai új mellvédet kaptak, felhasználva azokat a díszítő jegyeket, amelyek az épület egészét jellemzik. Korábban a 436 ülőhely egy része csak a páholyokban fért el. Most 244 hely található a körüljárhatóvá vált patkóban, így nyolc szakértői páholy kialakítására nyílt mód.

Az átalakított ülésterem nyolc helyet biztosít mozgáskorlátozottak számára, és már a miniszteri patkóig vezet a kerekes székkel is bejárható folyosó. A szélső szektorok szélessége csökkent, az emeleten két tolmácsfülke létesült, megújultak a zászlótartók, az elnöki pulpitus pedig új díszítést kapott.

Kovács József közölte: a hazai tölgyfából készült bútorok kézi faragásait öt fafaragó végezte, míg műhelyükben további 40, a helyszíni beépítéseken pedig 15-20 asztalos dolgozott.

A teremben kicserélték az izzókat is, kitisztították a szellőzőrendszert, csúszásmentesítették a kő járófelületeket, és lefestették a szellőzőrácsokat. A helyiség három hónapos munka után, március végére készült el.

Az ülésterem informatikai megújítása 13 millió forintba került – számolt be az újságíróknak Sóváry Zoltán, az Országgyűlés Telekommunikációs Osztályának vezetője. A változásból a képviselők semmit nem érzékelnek majd – tette hozzá –, erre azért volt szükség, mert a tizennégy éve kialakított korábbi verzióhoz már nem gyártottak alkatrészeket, és a szoftverek is megújításra vártak.

A fa bútorzattal berendezett terem mind tűzrendészeti, mind áramellátási szempontból alkalmatlan arra, hogy a képviselők laptopjaihoz áramellátást nyújtsanak, így erre a csereakkumulátor biztosítása volt a kézenfekvő megoldás.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Kellett már Mert a régiben nemigen tudtak olyan döntéseket hozni ami az embereknek, az országnak jó. és amikor mindenki bent van, rájuk zárni az ajtót két hétig.! !
adrenalink
A bútorzat megújult, de a "madám", és a "lányok" nagy része ugyanaz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.