Gabnai Ernő, amikor fél évvel a földje lekaszálása után egy másfél milliárdos keresetről szóló levelet kapott az ügyészségtől, a levélben az állt, hogy több ezer ritka lepkét mészárolt le – írja az Origo.

A hajdúsági gazda azt mondja, engedéllyel kaszált, nem is érti, miért követelnek rajta ennyi pénzt. Az engedélyről azonban kiderült, hogy jogszerűtlenül adták ki, azóta három hivatal és a rendőrség is nyomoz utána.

Az Origónak azt mondta, hogy az illetékes természetvédelmi őrrel már korábban bejárta a területet, és megbeszélték, hogy mit lehet kivágni, és mi maradhat, az őr pedig arra is figyelmeztette, hogy a vágáshoz engedélyt kell kérnie. Ezt Gabnai 2012 októberében tette meg.

A kaszálási szándékát bejelentette a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságánál, és küldött róla egy e-mailt a Hortobágyi Nemzeti Parknak is.

Decembertől márciusig, tehát a vegetációs időn kívül meg is csinálta a kaszálást. Májusban behívták a rendőrségre, mert a Hortobágyi Nemzeti Park feljelentette károkozásért, sőt még az Országos Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség is bejelentkezett nála, és ugyancsak természetkárosításra hivatkozva ötszázezer forintra megbírságolták.

Az ügyészség szerint Gabnai a cserjeirtással hatezer lepkehernyót pusztíthatott el, ez pedig a 250 ezer forintos darabonkénti eszmei értékkel számolva pontosan másfél milliárdos kárt jelent.

Akkor hallottam róla életemben először" – mondta Gabnai a lepkefajról az Origónak. Az összeget elképesztőnek nevezte, nem is veszi komolyan. „A tizedét sem tudnám megfizetni" – tette hozzá.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Most néztem én is meg, milyen is ez a védett lepke fajta. Nem rajta kellene követelni a kártérítést, hanem azon, aki az engedélyt kiadta. Mellesle miért nem jelezték ennek a gazdának, milyen értékes hernyók vannak területén...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pisti271
Mondja már meg valaki, ennél alaposabban hogy lehetne eljárni?
A területet bejárva, előzetesen megbeszélve egy illetékes természetvédelmi őrrel.
Két helyre bejelentve és télen végezve a cserjeirtást.
Ha jól sejtem, abszolút semmi bizonyíték nincs a lepkék pusztítására,
legfeljebb feltételezés. (Talán észleltek olyant, hogy eltűnt a populáció a területről?)
Miért pont 6 000? Egy téli fagy nem ritkíthatta meg a lepkéket?
Teljesen abszurd az egész.
alte trottel
Majd pár napon belül jelentkezik a tulajnál egy kedves,mosolygós ügyvéd, hogy ne izgassa magát, a megbízója átvállalja a büntetést, csak tessék lemondani a javára a föld tulajdonjogáról!
Ögyes! (mondta volna Kohn bácsi)
Mobil123
@Desischado: Röhejes az egész és felháborító! Bejárták a területet mindent megbeszéltek hogy mit, hol lehet kivágni , lekaszálni stb., hivatalos engedélyt kap rá az emberke és utána feljelentik??? Ez is csak ebben a tetű birodalmi vezetésű országban történhet meg!
Desischado
@Mobil123: Erre csak azt mondhatom, hogy sajnos, teljesen igazad van, Mobil! De ne felejtsd: Abszurdisztánban élünk!
csikknorisz
"Az ügyészség szerint Gabnai a cserjeirtással hatezer lepkehernyót pusztíthatott el, ez
pedig a 250 ezer forintos darabonkénti eszmei értékkel
számolva pontosan másfél milliárdos kárt jelent."
WTF? Körülbelüli számra pontos összeg? És ha nem 6000, hanem 5998 volt? Azért 250000 Ft/példány értéknél már elvárható lenne az ügyészségtől, hogy pontos számot mondjanak. Hogy ez képtelenség? Az ő dolguk, oldják meg. Bizonyítsák be, hogy pontosan mennyi hernyó volt ott, aztán dobálózhatnak összegekkel.
csikknorisz
Ha pedig igaz, amit az ipse mond, akkor jóhiszeműen és körültenkintően járt el, nem valami habzó szájú Mad Max-ként rontott neki a susnyákosnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.