Jelentősen nőtt tavaly a kis alapterületű, 100-200 négyzetméteres irodák iránti kereslet a budapesti irodapiacon, a tranzakciók felét ezek tették ki – közölte közös felmérésének eredményét a Laurus Irodaházak ingatlan fejlesztő és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó az MTI-vel csütörtökön.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) szerint a tavalyi éves bruttó bérbeadás 397 ezer négyzetméter volt, ami 50 ezer négyzetméterrel haladta meg az egy évvel korábbit.

A BIEF adatai szerint az irodapiaci tranzakciók száma 745 volt 2013-ban, egy tranzakció átlagos mérete pedig 534 négyzetmétert tett ki.

A Laurus és a Robertson felmérése azt mutatja, hogy amíg 2012-ben a budapesti irodapiacon megvalósult tranzakciók – az új szerződések, hosszabbítások, bővülések, előbérletek – 42 százalékát tették ki a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű irodák, addig tavaly a 745 tranzakciónak már a fele esett ebbe a kategóriába.

A még kisebb, a 100 négyzetmétert el nem érő irodák iránti igény pedig gyakorlatilag megduplázódott egy év alatt, arányuk pedig az összes tranzakción belül 19 százalékról 26 százalékra nőtt.

A kis alapterületű irodák iránti kereslet erőteljes növekedésében szerepet játszik, hogy a kedvezőbb gazdasági kilátások miatt bővültek az alacsonyabb létszámú cégek lehetőségei, amelyek így bátrabban vágnak bele egy professzionális, reprezentációs célokra is alkalmas iroda bérletébe.

Szintén a kisebb irodák iránti igényt növeli az is, hogy az elmúlt években voltak olyan bérlők, akik a meglévő irodaterületük racionalizálásával reagáltak az üzleti kihívásokra – áll a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.