A Jobbiknak semmilyen politikai és legitimációs oka nincs arra, hogy részt vegyen az európai parlamenti választáson – mondta Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője pénteken Gyöngyösön sajtótájékoztatón.

Szanyi Tibor azt mondta: az a párt, amely rendszeresen meggyalázza, felgyújtja, kidobja a Parlament ablakán a nemzeti jelképek közé emelt európai zászlót, értékrendileg nem Európához tartozik, "és ilyen körülmények között abszolút pofátlanságnak tekintjük, hogy egyáltalán van arcuk elindulni az európai parlamenti választásokon".

Ha valaki ki akar lépni az Európai Unióból, azt nem az Európai Parlamentben kell intézni – tette hozzá.

A szocialista politikus a gyöngyösi piacon tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, "van az emberekben csodálkozás, nem értik, miként győzhetett ez a mostani hatalom, alapvetően azt szoktam erre válaszolni, ami a tényeknek megfelel, hogy nyilván csalással".

Azt mondta, az EP-választás ugyan nem arról szól, hogy ki gyakorolja Magyarországon a hatalmat, de egy "kiüresedő" magyar Országgyűléshez képest további politikai centrumot ad, az MSZP programjának pedig vannak olyan elemei, amelyeket európai segítséggel megvalósíthat.

Ilyennek nevezte Szanyi Tibor az élelmiszerárak csökkentését, vagyis a jelenlegi 27 százalékos áfa reményeik szerinti öt százalékosra csökkentését.

Olyan szabályozást akarnak elérni, amely a tagországok számára nem csak minimum áfákat ír elő, de bizonyos termékkörökre, így az élelmiszerekre plafon is lenne – mondta, hozzátéve: az európai országok többségében egyszámjegyű, 7-8-9 százalékos az élelmiszerárakra rakódó áfa. Az Európai Parlament erejével szeretnénk megdönteni Orbán Viktoréknak azt a negatív vívmányát, hogy Magyarországon kerül legtöbbe az élelmiszer – fogalmazott Szanyi Tibor.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az alacsony választási részvétel nem kedvez a demokráciának, torzítja a választói akaratot, ezért kiemelkedően fontosnak tartják, hogy minél többen menjenek el választani május 25-én. Mint mondta, fájlalná, ha beigazolódnának a 30 százalék körüli becslések. De "mégiscsak menti a helyzetet", hogy az EP-választásokon többnyire tudatos, a közéleti kérdéseket szívvel és ésszel egyaránt áttekinteni képes választók vesznek részt, így itt a megtévesztés ereje kisebb – értékelte Szanyi Tibor.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vukkocska
@varirmag: nem a demokráciáról van szó, hanem arról, hogy a Jobbik állandóan hangoztatja unió ellenességét. A demokráciához pedig az is hozzá tartozik, ha valamit ellenzek, nem kaparok azért, hogy a jó fizetést megkaphassam. Szanyinak teljesen igaza van, és nem csak neki, hanem minden jó érzésű embernek, akik utálják, ha a politikusok másként beszélnek és másként cselekszenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
trenszmen
Egy újabb szög az mszmp koporsójában ez a szanyi vitéz :D
moiszikf
@bretagne: Nincs külön EU-szkeptikus Unió, úgyhogy az ellenzőknek is az EU-s "pályán" kell játszani. Ráadásul ezt az EU maga is támogatja, akár pénzzel is. (Belépésről szóló népszavazás)
vukkocska
@varirmag: nem a demokráciáról van szó, hanem arról, hogy a Jobbik állandóan hangoztatja unió ellenességét. A demokráciához pedig az is hozzá tartozik, ha valamit ellenzek, nem kaparok azért, hogy a jó fizetést megkaphassam. Szanyinak teljesen igaza van, és nem csak neki, hanem minden jó érzésű embernek, akik utálják, ha a politikusok másként beszélnek és másként cselekszenek.
Desischado
@vukkocska: Egyetértek veled is, és Szanyi kapitánnyal is! A jobbik undorító! Remélem, Tavaszinak nem lesz igaza, és nem nyer túlontúl nagy teret a jobbik, de a fidesz se! Amikor égették az uniós zászlót, és tele szájjal kiabálták, hogy ki kell lépni, akkor bezzeg nem volt baj! A pénz kell ezeknek, morvainak is, meg az összes többinek! Ebből is látszik, hogy a jobbik nem hogy nem jobb mint az elődei, - ugyanolyan pénzéhes, és még radikális, veszélyes tanai is vannak - hanem még rosszabb! Ezért sem szavazok rájuk soha! Megint lehullt róluk egy lepel! Érdekelne, hogy a nagy jobbikos fanok erre mit lépnek? Egyáltalán ilyenkor hol vannak?
Yoda69
Igaza van Szanyinak. Egy naci part ne akarjon a demokratikus elvekre epulo EU parlament tagja lenni. Ez sajat elveikkel is ellentetes.
Persze a penzre es zsiros allasra faj a foguk. leszrjak ok a demokraciat,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.