Áprilisban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index értékének másfél éve tartó, látványos emelkedése: a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezőek a várakozások.

A GKI az MTI-vel közölte: a cégek 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

A közlemény szerint az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen az építőipari vállalatoké. Az optimista cégek aránya az építőipar kivételével minden ágazatban meghaladta a pesszimistákét, de az elmaradás már ez utóbbinál sem jelentős.

Az ipari bizalmi index áprilisban érzékelhetően emelkedett, de szintje "csak" négyéves rekord. Az elmúlt időszaki termelés megítélése romlott, de a kilátásokról, a készletekről és a rendelésállományokról alkotott vélemény javult, bár az exportrendelésekről alkotott kép kedvezőtlenebb lett.

Az elemzés szerint az építőipari bizalmi index az idei negyedik hónapban kiugró mértékben emelkedett, ekkora változás utoljára tavaly februárban volt. Egyaránt javult az előző három hónap termelési színvonalának, illetve a rendelésállománynak a megítélése. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza (4,2 hónap) hatéves csúcsra került.

A kereskedelmi bizalmi index áprilisban a februári szintre csökkent. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése minimálisan javult, de a készletszintet a márciusinál sokkal magasabbnak minősítették a válaszadók. A szolgáltatói bizalmi index javulását főleg a várható forgalom optimista megítélése magyarázza – írja a GKI.

A foglalkoztatási szándék az iparban és különösen az építőiparban javult, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében romlott. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban kissé erősödött. Az építőiparban hosszú idő óta először fordult elő, hogy az áremelést tervező vállalkozások aránya, ha kismértékben is, de meghaladta az árcsökkenést tervezőkét a GKI felmérése alapján. A fogyasztók inflációs várakozása kissé tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban csak minimálisan emelkedett, de szintje így is nyolcéves csúcs. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, várható megtakarítási képességét rosszabbnak minősítette, mint márciusban – áll az elemzésben.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsuga
Még mindig jobb, mintha a forradalom törne ki. Csak az a bibi, hogy ezt a nagy optimizumust, illetve aminek azt kéne szülnie, egy nagyon széles réteg nagyon nem veszi észre. Sőt!!!
Senara
Kitört az optimizmus Magyarországon ... aha akik itt ott találnak megnyert közbeszerzést ?
Tekla
@Zsuga: Mért anélkül is lesz változás , mert mindenkitől csak a polgári forradalom megoldást hallom?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.