Közel 10 milliárd forint közpénzt költ a Magyar Nemzeti Bank az átutalásainkat bonyolító cég megvásárlására, bármiféle hivatalos magyarázat nélkül – írja a hvg.hu.

A lap hiába kérdezősködött, senki nem tudta megmondani, mi értelme annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,5 milliárd forint közpénzt fizet ki arra, hogy egyedül az övé legyen a lakossági és vállalati átutalásokat lebonyolító Giro Zrt.

Ez a pénzforgalmi rendszer kezeli a legtöbb belföldi tranzakciót, évente mintegy 300 millió fizetési megbízás fut keresztül rajta. A tranzakciók döntő része átutalás, a havi jövedelmek (munkabér, nyugdíj, társadalombiztosítási járandóságok) kifizetésére alkalmazott csoportos átutalás, és a közüzemi tartozások kiegyenlítésére vagy például hiteltörlesztésre alkalmas csoportos beszedés.

Több szakember egymástól függetlenül megfogalmazta, azt az aggályát, hogy az MNB az eddiginél jóval többet láthat majd a tranzakciókból. Az egyik bank munkatársa úgy vázolta a problémát, hogy az MNB eddig csak a VIBER-en keresztül zajló pénzmozgásokat látta az egyedi tranzakciók szintjén, de ott jellemzően egyébként is a legtranszparensebb gazdasági szereplők (például bankok, nagy befektetési cégek) mozgatják a pénzüket.

Most a Giro Zrt. rendszerére is ugyanígy rálát majd az MNB, ami a bank tranzakciókkal foglalkozó munkatársa szerint azért problémás, mert „ebben a rendszerben gyakorlatilag minden lakossági és céges tranzakció ott van, az átutalásaink, a hiteltörlesztéseink, a közüzemi számláink kiegyenlítése".

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@postamester: Itt nem a 9,5 milliárd az érdekes, hanem hogy a Nagy Testvér mindent látni fog.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
A Tündik bündije
@perfekt: Lennének 5leteim... bár ameddig Polt vezeti az ügyészséget, hamvába hullt gondolat...
perfekt
@A Tündik bündije:) Nem nyomtam a tetszik---gombot_______
verőce21
@Yoda69: A "tobbezer milliardos afa csalok" - azért erősen túlzás, de nekem is volt egy javaslatom a néhány tíz-, vagy százmilliós ÁFA-csalók azonnali kiszűrésére:

"A jogosítvány és biztosítás mellett a kocsit is elbukhatnák azok, akik 15 milliónál nagyobb értékű kocsival furikáznak, 21 év körüliek és vezetés közben mobiltelefonálnak!

Javaslom a Rendőrségnek, ne az átlagautósokat büntessék, mert másfél km/h-val túllépték a megengedett sebességet, hanem álljanak le a belvárosban az út mellett és a fent leírt ismérvekkel rendelkező vezetőket fényképezzék le és a legszigorúbb eljárást alkalmazzák. (Aki nem mobiltelefonál, csak a két másik kritériumnak felel meg, nem is kell vele foglalkozni.) Nem kell lesben állni az országutak mentén, elég a nagyobb városok belvárosaiban leállni egy-egy órára, ezalatt cca.80 db ilyen kocsit foghatnak! - mert ezek apukájának egész biztosan nagyértékű számlája is vár a NAV-nál ÁFA visszatérítésre!"
Yoda69
@verőce21: Kapasbol ott a taho egyik porontya, aki vezetes kozben telefonalt. Ot peldaul miert nem buntette meg a fideszes rendorseg?
alte trottel
@Yoda69: Mert egyiküknek sem vonzó a közmunka mint lehetőség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.