Eltűnt két nagyértékű kép a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából – erősítette meg a nol.hu információját Antal Péter, az alkotások tulajdonosa csütörtökön az MTI-nek.

A két eltűnt kép egyike Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, a másik Nemes Lampérth József Táj című tusrajza – mondta a tulajdonos.

Példátlan képlopás Debrecenben - eltűnt egy Csontváry

A két kép része annak a 400-500 közötti, az Antal-Lusztig gyűjtemény részét képező alkotásnak, amit 8 évvel ezelőtt, 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben – emlékeztetett Antal Péter.

A most eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett – jelezte a tulajdonos.

Példátlan képlopás Debrecenben - eltűnt egy Csontváry

Antal Péter az MTI érdeklődésére elmondta: két hete értesítették a MODEM-ből, hogy leltároztak, és két kép hiányzik a gyűjteményből. Miután a raktárak újraellenőrzése során sem került elő a két alkotás, belső vizsgálatot rendelt el a MODEM igazgatója, de így sem bukkantak az alkotások nyomára.

Antal Péter tudomása szerint a MODEM igazgatója ezt követően, múlt pénteken büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére megerősítette: a főkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrségi szóvivő további részletet nem közölt az ügyről.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója csütörtök délután közleményben erősítette meg, hogy a MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. a múlt héten feljelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon két festmény eltűnésének ügyében. Az intézményben elvégzett leltározáskor ugyanis kiderült, hogy a két mű nem található a műtárgyraktárban.

Kukla Krisztián hozzátette: a MODEM vezetése minden szükséges intézkedést megtett, a feljelentést belső vizsgálat előzte meg, valamint fokozott biztonsági intézkedéseket is érvénybe léptettek. "Az önkormányzat a MODEM vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik" – zárul a közlemény.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
ha így nem, akkor úgy. Végül mégis megszerezte az MNB? :)
lópicigáspár
Lopták a fenét! Kellett a nagy átadóra a VIP páholyba és még mindig gyönyörködnek benne. Szerintem csak tartós kölcsönben maradt! :-)
egyember
Mi ez a 100 millió a manyup 3000 milliárdjához képest?
(persze, tudom: sok kicsi sokra megy)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.