Az idei első negyedévben 4 millió 78 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 261 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

2014. január-márciusban a foglalkoztatottak 4 millió 78 ezres létszáma 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. A foglalkoztatottak közül 4 millió 50 ezren tartoztak a 15-64 éves korosztályba, az őket jellemző foglalkoztatási arány 60,9 százalék volt, 4,3 százalékponttal magasabb, mint 2013 első negyedévében.

Az első negyedévben a 15-64 éves férfiak közül 2 millió 189 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 5,5 százalékponttal, 67 százalékra nőtt. A 15-64 éves nők közül 1 millió 861 ezren dolgoztak, foglalkoztatási rátájuk 3,3 százalékponttal, 55,1 százalékra javult.

A 15-24 éves korosztályból 253 ezren voltak foglalkoztatottak, 22,5 százalékos foglalkoztatási rátájuk 4,2 százalékponttal volt magasabb, mint 2013 január-márciusában. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves és az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 4,5 százalékponttal,  77,9 százalékra, utóbbiaké pedig 3,2 százalékponttal, 40,4 százalékra emelkedett.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája mind a hét régióban emelkedett. A munkaerő-piaci szempontból a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régiók – Észak-Alföld és Észak-Magyarország – foglalkoztatási rátái nőttek a legjelentősebben (6,6, illetve 6,3 százalékponttal) 2013 azonos időszakához viszonyítva, de ezeket a térségeket még így is alacsony (56,4, valamint 55,4 százalékos) foglalkoztatás jellemezte. A foglalkoztatási ráta Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, 65,7, illetve 65,2 százalék.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Orbán úr mondta amíg én leszek a miniszter elnök mindenkinek lesz munkája Angliában,Ausztriában,Német országban.
Kíváncsi lenék hány határon túli erdélyi magyar, szlovákiai magyar dolgozik a minisztériumokban.
Egy ismerősöm monda tele vannak a minisztériumok velük.
A gyerekeink meg kitántorognak nyugatra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
Skicc Pali a statisztikai hivatal mno.hu/gazdasag_archiv/15-eves-csucson-a-foglalkoztatottsag-1180631 A jelentés szerint a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 240 ezer volt, 19 ezerrel kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában, munkanélküliségi rátájuk 1 százalékponttal, 10 százalékra csökkent. ... komolyan 74 éves ember munkát talált ?... ja itt még a 64 az 74 :-((((
csikknorisz
Ezekre a győzelmi jelentésekre már csak legyinteni tudok, mikor hallom a rádióban. A tavalyi év első negyedévéhez képest, mondják. Azt nem teszik hozzá, hogy minek köszönhető ez a nagy szám. A tavalyi év első negyedévében még nem volt téli közmunkaprogram, kétszázvalahányezer résztvevővel. Hát ennek köszönhető. Ideiglenesen foglalkoztatott, minimálbér alatt kereső munkanélküliek fogják a dzsídípít megdobni? Valamelyik hurráoptimista narancsszemüveges "szakértő" ugyanis már egyenesen erre következtetett a KSH jelentése alapján.
csikknorisz
Orbán Viktor mit akar elérni amúgy? Teljes foglalkoztatottságot. Megoldható. Az év egyik felében a lakosság egyik fele dolgozik, a másik felében a lakosság másik fele, a következő évben meg jelentheti a KSH, hogy tavaly mindenki dolgozott, Orbán pedig tapsolhat, hogy elértük a teljes foglalkoztatottságot. Mindent a statisztikáért, egy élő meg egy halott embert is ki lehet hozni két félholt emberre. :)
rosalinda57
Ki van zárva, hogy egy "átlagos" statisztikai adat reprezentálja a foglalkoztatottságot.

Az exportnyugdíjasok száma pedig nem azért emelkedik, mert kimentek külföldre családostól az emberek, hanem ,mert a magyar állampolgárság megadásával a nyugdíjat is megkapták, ha dolgoztak, ha nem és ezzel a határon túli szavazatok is beseperhetőek voltak. Csak idehaza az nem kap nyugdíjat, aki rászolgált, mert a nyilvántartásban össze-vissza keverik a dolgokat a szolgálati idő tekintetében, a megkeresett jövedelmeket felejtik el figyelembe venni, tehát csak pont az nem csinálják, amit helyesen nekik kellene meghatározni. Így telik az idő, az emberek ellátás nélkül maradnak, ha eddig nem sikerült eladósítani magukat, akkor ez most garantált. ( Lakni kell valahol, enni sem árt kétnaponta )
Boszi27
@Senara: Vicces! Van itt annyi munka, hogy még a 74 évesek is dolgoznak, pedig már nyugdíjban lehetnének Dolgoznak a 15 évesek, valószínű suli mellett, mert 16 éves korig tankötelesek.
szaboria1
Statisztikát úgy lehet csinálni ahogy éppen akarják. Akiket márciusig beültettek az iskola padba azokat is beszámították.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.