Az európai parlamenti választáson a tét látszólag kicsi, de közben nagyon fontos választásra készül mind a Fidesz, mind az ellenzék – írja az Origo.

A Fidesz számára most következik az elmúlt négy évben folyamatosan szított magyar szabadságharc csúcspontja, míg baloldalon még élesebb a helyzet, a tét az, hogy ki lesz a legbefolyásosabb politikus. A Jobbik pedig a második helyre hajt.

Az Európai Unióban nagy harc megy a különböző szervezetek között a hatalomért, és ebben a versengésben az EP az, amelyik leggyakrabban nagyon hétköznapi problémákat próbál megoldani. Például komoly szerepe van abban, hogy hamarosan eltörlik a külföldi mobiltelefonálást terhelő nagyon magas díjakat.

Az Európai Parlamentnek 2014-től 751 tagja lesz, a képviselői helyeket a 28 tagállam között lakosságszám alapján osztják el.

A Fideszben is tisztában vannak azzal, hogy az embereket kevésbé mozgatja meg az EP-választás. A választási részvétel 2004-ben 38,5 százalék, 2009-ben pedig 36,3 százalék volt. Ezért a direkt marketingre koncentrál: levelet írnak, bekopogtatnak, felcsörgetik azokat az embereket, akik a különböző aláírásgyűjtő akciók során ehhez hozzájárultak – olvasható az Origo cikkében.

A lap szerint a május 25-i választás közeledtével valószínűleg szóba kerülnek olyan uniós témák, mint a házi pálinkafőzés. Az EU bírósága áprilisi ítéletében mondta ki: nem egyeztethető össze az uniós joggal, hogy Magyarországon évente 50 liter gyümölcspárlatot jövedékiadó-mentesen lehet főzni. A magyar kormány már jelezte is, hogy nem engednek az ügyben, ez pedig tökéletesen passzol a korábbi évek szabadságharcos retorikájába.

A választásnak ráadásul a látszólagosnál sokkal nagyobb tétje van a többi párt számára is. A baloldalon az áprilisi választáson a második helyet együtt is épp hogy csak megcsípő baloldali pártok most külön indulnak. Így kiderül, hogy melyiküknek mekkora része volt az áprilisi eredményben, mennyit ér az MSZP a szövetségesei nélkül, illetve a kis pártok egyedül is el tudnak-e érni számottevő eredményt. A versengés a Jobbiknak kedvez, amelyik így akár a második helyre is befuthat, ami hatalmas siker lenne a számára.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Nagyon is van tétje ennek a választásnak is, ostoba, aki ezt nem látja! Minél többen menjenek szavazni, hogy legalább ott ne legyen a csuti hazug és a bandája többségben!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Manhattan
Az MNO-n hetekig ömlött a "mi van Simon millióival", de Rogán adóbevallásáról egy árva szót sem ejtettek És ami a legszebb, hogy ez a fajta "pártatlanság" fel se tűnik a békemeneteseknek.
pityuka
Ez sose fogja abbahagyni. A vérében van.
JAJMÁR
A "szabadságharc" szavunknak is annyi. Maradt még valami szép, nemes, felemelő ? Ja, a tisztelet se az már amit jelentett eddig :(
Nekem van még egy "szavam", nem is merem leírni, nehogy lenyúlják..
kukac50
A tét kicsi? Ne küldjön az uniónak Magyarország számlát mert nem fizetik ki!
Fél évig vizsgálhatnák Magyarországon történteket, akkor Orbán talán rájönne az ország valódi elmaradására.
Magyarország rosszul teljesít!
kkalman
A szabadságharc helyett ideje lenne az ország helyzetével, gazdaságának fellendítésével foglalkozni.Ha ezek rendben lesznek, lesz szabadság is. Harc nélkül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.