A következő magyar kormány is mélyen elkötelezett lesz a történelmi lengyel-magyar barátság mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, miután tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel, aki szintén méltatta a magyar-lengyel kapcsolatokat. Orbán Viktor egyúttal támogatásáról biztosította az energiaunióra vonatkozó lengyel javaslatot, amelyről Donald Tusk azt mondta: nem oroszellenes politikáról van szó, hanem az energiafüggetlenség, a diverzifikáció fontosságáról.

Orbán: a lengyel-magyar barátság a nehéz időkben is kiállta a próbát

A magyar kormányfő – akinek a varsói vizit volt az első külföldi látogatása újabb választási győzelmét követően – a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón közölte: a magyar kabinet, az elmúlt négy évhez hasonlóan, a jövőben is egy Közép-Európára összpontosító külpolitikát akar folytatni.

Orbán Viktor – a több mint 70 perces egyeztetést követően – az elmúlt négy évről azt mondta, a lengyel-magyar barátság a legnehezebb pillanatokban is kiállta a próbát.

Megköszönte egyúttal Donald Tusknak azt a támogatást, amelyet Magyarország az elmúlt négy évben kapott Lengyelországtól.

Megismételte továbbá azt az álláspontját, amely szerint a következő években Közép-Európa lesz a kontinens gazdasági motorja. Ez egyébként az EU által nemrég kibocsátott előrejelzésből is kiolvasható – hívta fel a figyelmet.

Orbán: a lengyel-magyar barátság a nehéz időkben is kiállta a próbát

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben már Magyarország is képes volt jelentősen hozzájárulni a közös közép-európai gazdasági teljesítményhez, és ez a következő esztendőkben is így lesz.

A varsói miniszterelnöki hivatalban tartott tárgyalás után Donald Tusk kiemelte, hogy Orbán Viktor – 2010-hez hasonlóan – ezúttal is Lengyelországba látogatott elsőként a választási győzelmet követően. Ez is aláhúzza a hagyományosan jó lengyel-magyar baráti kapcsolatot, amely regionális szinten, azaz a visegrádi együttműködés tagállamait (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nézve is remek eredményeket hozott – fejtette ki a lengyel kormányfő.

A Fidesz-KDNP választási győzelmét úgy értékelte, hogy a magyarok elismerték az Orbán Viktor vezette pártszövetség értékrendjét.

Nyilatkozatában Donald Tusk nagyra értékelte a magyar V4-elnökséget, amely június végén zárul. Megítélése szerint a V4 a legjobb példa arra, hogy igenis lehet közös energiapolitikát folytatni.

Orbán: a lengyel-magyar barátság a nehéz időkben is kiállta a próbát

A tájékoztatón mind a magyar, mind a lengyel kormányfő hosszan beszélt az energiapolitika kérdéséről. A magyar miniszterelnök az újságírók előtt egyértelművé tette, támogatja a lengyel kollégája által javasolt energiauniót.

Orbán Viktor nagyívű kezdeményezésnek nevezte az elképzelést, amely fontos témája lesz a következő V4-találkozónak is. Szavai szerint egyébként Közép-Európa ma már jobb állapotban van az energiafüggetlenség szempontjából, "de nem problémamentes a helyzetünk".

Megfogalmazása szerint az energiapolitika Magyarországon nem érzelmi, nem is politikai kérdés, hanem "a leghúsbavágóbb gyakorlati realitás". Magyarország vagy fenntartja az atomerőműben előállított villamosenergia-arányt, vagy növelnie kell az orosz gázimportot – mondta.

A magyar kormány célja azonban az – magyarázta –, hogy csökkenjen az Oroszországból érkező importgáz jelentősége az ország energiarendszerén belül. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a szlovák-magyar gázvezeték-összeköttetésnek köszönhetően jövő január 1-jétől először érkezhet majd Magyarországra nem orosz eredetű gáz.

Jelezte ugyanakkor azt is – megindokolva a paksi atomerőmű orosz bővítését –, hogy mivel a paksi reaktorok orosz gyártmányúak, ezért nem vállalható, hogy ezek esetében más műszaki megoldásokat alkalmazzanak.

A lengyel kormányfő az energiaunióról szólva úgy fogalmazott: nem oroszellenes politikáról van szó, hanem fontos az energiafüggetlenség mind tagállami, mind uniós szinten. Meg kell törni a monopolhelyzeteket – főleg ami az energiaforrásokat illeti –, hogy ne legyen ilyenben se Oroszország, se más – nyomatékosította.

Kérdésre megjegyezte, Lengyelországnak semleges az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Magyarország orosz részvétellel bővíti majd atomerőművét. "Ez nem kényelmetlen" – fogalmazott.

A megbeszélésen téma volt az ukrán válság is, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor jelezte, Európa bonyolult év előtt áll.

Donald Tusk azt emelte ki, hogy a magyar és a lengyel nézetek és kihívások hasonlóak az ukrán helyzet ügyében, hiszen mindketten szomszédosak Ukrajnával, ahol magyar és lengyel kisebbség egyaránt él. Mind Magyarország, mind Lengyelország érdekelt az ukrán dráma békés rendezésében, amelynek nincs alternatívája – jelentette ki.

A 2010-es országgyűlési választás után szintén a lengyel fővárosba vezetett Orbán Viktor első külföldi útja.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Különösen ha megfizetik őket, és boldogan utaznak a békemenetelésre.
nezelodo
Vajon hogyan nyelték be a lengyelek az ősellenséggel való orbáni lepaktálást éppen a katyni mészárlás évfordulója körül? Ja és jönnek-e tüntetni a megszállás emlékművéért is a lengyel barátaink?
vukkocska
Nem kéne tán ilyen fejedelmi többesben nyilatkozni. Az adófizetőknek nagyon sokba került Orbán lengyel-magyar barátsága. A buszok, a szállások, az ellátás. Orbán első külföldi, megismételt miniszterelnökként i látogatása is oda vezetett, mert nyugat változatlanul nem kíváncsi rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.