A bejövő hívás egy gombnyomással történő visszautasítása már a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütköző cselekedet – írta a Népszava.

A Kúria döntése szerint büntetendő telefonhasználatnak minősül még az is, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük és „használjuk" mobiltelefonunkat.

A lap pénteki számában, az Ügyvédvilág.hu beszámolója alapján írták, hogy a Kúriáig jutott egy ügy, amelyben a rendőrök bírságot akartak kiszabni valakire, aki vezetés közben kezében tartotta a telefont. A felperes a szabálysértést nem ismerte el, mert a bejövő hívást azonnal kinyomta, pontosan azért, hogy ne kövessen el szabálysértést – ezt a járműben ülő tanú is bizonyította.

A bíróságok rendre a rendőrségnek adtak igazat, végül a Kúria is így döntött.

Az indoklás szerint a mobiltelefon használata a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is felöleli. Minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a sofőr a mobil funkcióit igénybe veszi, figyelmét akár egy pillanatra is elvonva ezzel a vezetéstől. Akár egy gombnyomás is balesetveszélyes lehet, ezért a KRESZ vonatkozó bekezdése autóvezetés közben a mobiltelefon bárminemű használatát tilalmazza.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Akkor a qrbán lánya mit kap a telefonálásért? Ott a fénykép bizonyítéknak...tudom mit fog kapni...semmit...hogy miért? Csak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
@Meine Ehre heisst Treue: Járhat nekem a szemem, mint a sublótfiók, ha egy alvó román kamionos ledúr az útról! :-(
Meine Ehre heisst Treue
@lópicigáspár: Az biztos! De mindenre nem lehet felkészülni, viszont oda kell figyelni legalább arra a néhány dologra, amit meg tudunk tenni, elvégre hazavárják az embert.
Yoda69
@nyanya001: A fideszes sutymakokra ez a torveny nem vonatkozik, csak a rabszolgakra.
Proli
Létezik fülhallgató, tyúkbél nélküli is.
Én bizony egyetértek a döntéssel!
Miért?
Mert ha nem értek vele egyet akkor sem változik semmi :(
Nil
Rádió, cd, szivargyújtó, gyerek leesett játéka, cumisüveg, stb.
Kérdem én mire vannak a kihangosító szerkentyűk ha nem lehet használni?
TAlán jó lenne ha a mobilozó buszvezetőket figyelnék a rendőrök - amikor folyamatosan dumál, közben kanyarog, fékez, ajtót nyit-zár stb.
Még valami- a folyamatosan csengő telefon ugyanannyira elvonja a figyelmet- sőt tovább tart - és utána ott van hogy vajon ki hívott és miért. HA kihangosítóval felveszi akkor meg csak olyan mintha az utasával beszélgetne vezetés közben - bár lehet hogy ezt is meg fogják tiltani lassan

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.