Hetekkel a választás után, az Európai Parlamenti választáshoz közeledve, a demokratikus ellenzék még mindig nem tért magához a vereségből. A pszichológia azt tanítja, a krízis jó dolog, de amikor éppen benne ülünk, nehezen hisszük el. Olyan ez, mint futás közben a holtpont. Csak amikor nagy kínnal átlendültünk rajta, tudjuk folytatni az utunkat. A balliberális oldal felelősségét a választási vereségben minimum négy egymással összefüggő okra vezetem vissza. A hiteltelenségre, a hálózatépítés hiányára, az alternatíva nélküli kampányra és a gyenge kommunikációra.

(...)

Tudjuk, hogy aki sikeresebb a témamegjelölésben, az határozza meg a nyelvi keretet és stílust, s kényszeríti rá a többieket az alkalmazkodásra. A kampányban ez a jobboldali pártoknak sikerült. A demokratikus ellenzék – az ismert okok miatt – képtelen volt áttörni a közszolgálati média állította akadályokat, defenzívába szorult és tűrte az ellene irányuló negatív kampányt, amit a közmédia és a jobboldali álcivil mozgalom vehemensen támogatott.

Akik ezt a médiát felépítették, jól tudták, mit tesznek: esélyt sem adtak politikai ellenfeleiknek. Ehhez képest másodlagos kérdésnek tűnhet, noha egyáltalán nem az, hogy az ellenzéknek nincs saját nyelve. Az állami agitprop kifejezésektől hemzsegő, vagy a szégyenlős, érzelmektől megfosztott beszédmód, illetve a szónokias moralizálás nem veszi föl a versenyt a hatásos és tömör nyelvi frázisokkal szemben, amelyekkel a jobboldal szólítja meg közönségét. A demokratikus ellenzéknek új hangon, nyelvi korlátait legyőzve, meggyőző erővel kell megjelennie az EP kampányban, ha nem akarja, hogy az EU-ellenes Jobbik beelőzzön.

Szomorú látlelet. Mégis, mindennek ismeretében, föl kell tennünk néhány illetlen kérdést a jobboldal számára is: miért veszített hatszázezer szavazót a Fidesz? S a pártot elhagyók vajon kire szavaztak? Milyen kormányzásra számíthatunk ezután? Keletre vagy nyugatra tartunk? Visszatérünk-e feudális hagyományainkhoz, vagy modern, európai jogállamot építünk.

Eközben Európában már kijelölték helyünket a térképen. Nem kellene belenyugodnunk.

Lévai Katalin elemzése a Népszava Online-on >>>

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
..." Eközben Európában már kijelölték helyünket a térképen... "

Valahol Ázsiában ???
amaramaistanna
Konkrétumok nélkül, általánosságban,a politikai környezet elemzése nélkül ,minek kell vagdalkozni.Így a helyes megállapítások is értékét veszítik.
GeoCravker
@postamester: annyira közel azért nem. ...
labos
Sokkal egyszerűbb oka van! A Vezető politikusok személye miatt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.