Míg 2003-ban a katonák harmada, tavaly már csak mintegy 2 százaléka nem felelt meg az éves fizikai állapotfelmérésen. Bár tíz év alatt az alkalmassági vizsga követelményei szigorodtak, legutóbb a katonák többsége kiváló, vagy jó minősítést kapott – derül ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott tájékoztatójából.

A katonai alkalmasság követelményeit és a területet miniszteri rendelet szabályozza. Az ebben rögzített fizikai követelményeket az állomány valamennyi tagjának teljesítenie kell a Magyar Honvédségbe való belépéskor, előmenetel esetén, külszolgálat előtt, s egyébként minden évben rendszeresen.

A fizikai követelmények a futó-állóképesség, a karizom és a hasizom erejének méréséből állnak. Az állóképesség vizsgálatára a 3200 méteres síkfutás, önkéntes tartalékosok és 50 év felettiek esetében 1600 méter gyaloglás, a hasizom edzettségének vizsgálatára a felülés vagy hasprés, a vállöv erejének vizsgálatára a fekvőtámasz vagy húzódzkodás szolgál.

A rendelet részletesen meghatározza a fizikai alkalmassági követelményeket nem és életkor szerint, figyelembe véve az egyes beosztásból fakadó speciális követelményeket is. Például egy 28 éves, lövésznek jelentkező férfi számára a minimum követelmények: 3200 méteres síkfutás teljesítése 19 perc 6 másodperc alatt, továbbá 2 perc alatt 60 fekvőtámasz (vagy 15 húzódzkodás), s szintén 2 perc alatt 64 felülés. Egy ügyvitelen dolgozó 44 éves nőnek minimum 21 perc 18 másodpercen belül kell lefutnia a 3200 métert, és 2 perc alatt 29 fekvőtámaszt és ugyanennyi idő alatt 39 felülést kell teljesítenie az éves fizikai állapotvizsgálaton.

Az éves felmérésen kötelező a részvétel, aki nem teljesíti a követelményeket, az 6 hónapot kap a felkészülésre. Ebben a hat hónapban a parancsnok kötelező felkészítő foglalkozást is előírhat, illetve biztosítja a testnevelő tiszt segítségét. Ha az érdekelt ezt követően sem teljesíti a követelményeket, akkor a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetében összetett terhelés-élettani vizsgálatnak vetik alá. Ha ezen a vizsgálaton sem felel meg, és ennek nincs egészségügyi oka, akkor a katona szolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik.

A fizikai követelményeknek való megfelelés minden katonának saját felelőssége, de a felkészüléshez segítséget kaphat a katonai szervezeteknél lévő testnevelő tisztektől, illetve a katonai szervezetek bázisán működő honvéd sportegyesületektől.

A HM tájékoztatója szerint nemcsak a katonák fizikai állóképességét, hanem egészségi állapotát is rendszeresen felmérik. Az éves szűrővizsgálati eredmények alapján pedig az állomány egészségi állapotáról minden évben 30-40 oldalas részletes elemző és értékelő tanulmány készül a vezérkar számára.

Ebből kiderül például, hogy a teljes magyar lakossághoz képest a katonák körében feleannyi a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, míg a magas vérnyomásban szenvedőké csupán a negyede. Továbbá a katonák közül csak feleannyian fogyasztanak rendszeresen gyógyszert, mint a teljes lakosság körében. A honvédség a legtöbb egészségmagatartási mutatóban jobb adatokkal rendelkezik – írta a HM, hozzátéve: ha a teljes lakosság adatait összevetjük a honvédség adataival, akkor látható, hogy a katonák egészségesebb életet élnek.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Mégsem volt haszontalan Orbán kijelentése, hogy nem szereti a pocakos tábornokokat! Ezzel a mondattal elintézte, hogy ne ő legyen a példaképük, hát javult is a kondijuk.
csikknorisz
Mi értelme összevetni a teljes lakossággal a katonákat? Ez hülyeség. Persze, hogy több köztük az egészséges, mivel nem sok nyolcvanéves krónikus beteg nénike szolgál náluk, a teljes lakosságban meg azért előfordulnak ilyenek.
bögöly
A fenébe már ezekkel a topicismétlésekkel!

Egyszer már kérdeztem:-
"Egy ügyvitelen dolgozó 44 éves nőnek minimum 21 perc 18 másodpercen belül kell lefutnia a 3200 métert, és 2 perc alatt 29 fekvőtámaszt és ugyanennyi idő alatt 39 felülést kell teljesítenie az éves fizikai állapotvizsgálaton."

Mi a fenéért is kell egy adminisztrátornak ilyen követelmény?
S mégegyszer:- a mai lövészek a 20 km-es ERŐLTETETT menetgyakorlatot teljes felszerelésben mennyi idő alatt teszik meg?
moiszikf
@bögöly: Az "adminisztrátor" is katona, ha parancsot kap rá, akkor irodából ki, lövészárokba be és ott is tudni kell teljesíteni! Ez MINDEN katonára érvényes, beosztástól függetlenül. Egyébként meg minden "irodista" jobban teszi, ha sportol, mert a több évtizedes ücsörgésbe csúnyán tönkre lehet menni! (Fizikailag és egészségileg is.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.