Márciusban a bruttó átlagkeresetek 2,8, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből. A családi adókedvezmény nélkül számított nettó keresetek a bruttóval azonos mértékben emelkedtek, mivel a kereseteket terhelő adó- és járulékterhelés szabályai nem változtak.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt 6,4 százalékos keresetnövekedés érvényes volt az első negyedévre is a múlt év azonos időszakával összevetve.

Miután a márciusi éves infláció csak 0,1, az első negyedévi pedig 0,0  százalékos volt, a reálkeresetek is a nettó bérekkel azonos mértékben nőttek, amit a családi adókedvezmények hatása tovább erősített. A KSH szerint a családi kedvezmények idei változása további 0,8 százalékpontos emelkedést okozott a nettó keresetek előző évi átlagához képest.

A vállalkozásoknál alkalmazottak bruttó és nettó keresete – a közfoglalkoztatottakat nem számítva – 5,5 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 8,9 százalékkal nőtt márciusban, illetve 5,5 és 9,0 százalékkal az első negyedévben.

Márciusban a vállalkozásoknál foglalkoztatottak havi bruttó keresete 259 ezer forint volt, amiből a prémium jutalom és egyéb egyszeri juttatás nélkül számolt rész 233 ezer forintot tett ki, 4,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a 26 ezer forint nem rendszeres kifizetések pedig 19,6 százalékkal nőttek.

Az iparban, 4,0, az építőiparban 3,2, a mezőgazdaság, erdészet, halászat terén 7,0 százalékkal nőttek a bruttó keresetek egy év alatt és 254, 178, illetve 168 ezer forintot tettek ki. A pénzügyi-biztosítási szektorban, ahol hagyományosan legmagasabbak a bérek, márciusban 536 ezer forint volt az átlagkereset, 10,0 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt.

A költségvetési szférában a 8,9 százalékos növekedés 232 ezer forintos átlagkeresetet jelentett.

A oktatásban 19,6 százalékkal magasabb béreket fizettek ki, mint tavaly márciusban és ez átlagosan 238 ezer forint volt. A KSH szerint az egészségügyben 135 ezer forint volt a márciusi átlagkereset, 10,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

2014 első negyedévének végén a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 230 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült. A költségvetési szférában az erre jogosultak átlagosan 10 400 forintot, a nonprofit szervezeteknél 9900 forintot kaptak ezen a címen.

A közfoglalkoztatottak létszáma 209 ezer fő volt márciusban, 127 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt és átlagosan 77 ezer forint volt a teljes munkaidőre járó bruttó kereset.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
" A KSH szerint az egészségügyben 135 ezer forint volt a márciusi átlagkereset, 10,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest."
Most akkor hogy is állunk??? Ennyit a statisztikáról!!! Gyomorforgató ez az egész!!!
ágimami
" A KSH szerint az egészségügyben 135 ezer forint volt a márciusi átlagkereset, 10,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest."
Most akkor hogy is állunk??? Ennyit a statisztikáról!!! Gyomorforgató ez az egész!!!
qxy
Gondolom ebbe benne van a Felcsúti víz szerelő is aki multi miliomos. ?? Na meg jó pár hasonló talp nyaló és már jól is állunk. az hogy soknak nem jut, semmi az egy dolog de az átlag a fontos nem? ? ? BARMOK!! Majmok bolygója.( parlament)
nusika
Szerintem az egészségügyet kifelejtették a fizetésemelésből !!!Szégyen ,...TISZTELETET AZ EGÉSZSÉGÜGYIEKNEK!!!
qxy
@nusika: Na meg a többi munkás is megérdemli.
m.macskosz
Ha a KSH mondja, az úgy is van!
Ha a Századvég, akkor is!
Ha Orbán Viktor, akkor meg pláne!

Egyébként ez tényleg igaz. Sőt!
A főnököm--az egyik a sok közül--
bttó.5 milliócskával lett gazdagabb tavaly
jutalom gyanánt. Én egy fillért sem kaptam, tehát a kettőnk átlaga havi + 1.000.000 forint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.