Az év első három hónapjában több gyermek született, a halálozások száma csökkent, és többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában – közölte pénteki gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint január és március között 21 274 gyermek született, 191-gyel, 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 1328-cal, 3,9 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly ilyenkor.

A gyorsjelentés szerint az első negyedévben 4 247 házasságkötés történt, csaknem 10 százalékkal, 380-nal több, mint a bázisidőszakban.

Ezer lakosra 8,7 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,1 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb a 2013. január-márciushoz viszonyítva. Az év első három hónapjában ezer élve születésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám 1,7 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt magasabb az előző év január-márciusinál.

A halálozások száma számottevően mérséklődött, a születéseké enyhén emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 5,3 ezrelékről 4,7 ezrelékre csökkent, ami a 2013. január-márciusi 12 841-gyel szemben 2014 első három hónapjában 11 322 embert jelentett.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám két régióban, a Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon csökkent (3,6, illetve 1,9 százalék), a többiben emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt a legjelentősebb (5,3, illetve 5,1 százalék). A halálozások száma négy régióban mérséklődött, háromban emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4 százalék), a legjelentősebb csökkenés pedig Közép-Magyarországon volt (7,3 százalék).

Az idei év első három hónapjában a természetes fogyás üteme Dél-Alföld kivételével mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon 25,1 százalékkal mérséklődött, Dél-Alföldön viszont 8,8 százalékkal volt magasabb a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma mindegyik régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (24,5 százalék), a legkisebb növekedést (6,4 százalék) pedig Dél-Dunántúlon regisztrálták.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
@szandokan: ŐK a cigány szerűek! De sokszor kiderül hogy félvér ! Vagyis van benne hegedű vonás!
Szvetlana
@Nil: 19.06 A romáknál azért magasabb a népszaporulat, mert előbb kezdődik meg náluk a szexuális kapcsolat, előbb lépnek közösségi illetve házassági kapcsolatba. Egy roma lány már 16 éves korában simán gyereket szül. ( beás cigány család látogatásalor elmondták nekem, hogy a beásoknál az a hagyomány, hogy a lányt 16 éves korában megszökteti otthonról a sukár csávó, és 6 hónapig vele él, mielőtt megházasodnának) Gondolom, hogy ezalatt az idő alatt nem puzzle játékot raknak ki esténként.Igen ám, de az anya aki alig 32- 34 éves még szintén szül gyereket.Mivel mindkét nő 3-4 gyereket szül, így könnyű kiszámolni, hogy 25 év alatt mekkora a növekedés számaránya.
Ha úgymondom, hogy a magyar nők szülési ideje nagyon kitolódott a 30 éves korra, és 1 vagy 2 gyereket vállalnak be, természetes, hogy itt nincs akkora népszaporulat.
Nil
@Szvetlana: valamikor így volt - de mostanában már ők is kevesebbet szülnek - a beás cigányok meg nem az összes cigány népességet jelenti - máshol más a hagyomány.
Az én környezetemben nagyon lecsökkent a születés a roma családokban - igyekeznek csak sokszor lehetőséget nem kapnak - régen az építőipar nagy részüknek munkát - most ez nincs.
És egyre több nem roma nő szül igaz idősebb korában de több gyermeket szintén a környezetemben.
Ami nagyobb baj- hogy egyre több roma gyerek születik betegen - no ez a baj nem az hogy hányan vannak.
Szvetlana
@Nil: Itt alapvetően az a baj, hogy nem munkából eredő jövedelemből, hanem állami segélyekből -juttatásokból élnek, de ezt nem kell magyarázni. Az, hogy többnyire betegen születnek, ez annak az egészségtelen környezetnek köszönhető, amiben élnek. Dohos lakás, dohányzás, alkoholizmus, egymás közötti házasságkötés, stb.
Egyik évben kimutatták, hogy mennyi a városban az asztmás gyerek, a vizsgálat során derült ki, hogy TBC-s is volt közöttük(!)
Na most éppen ezek a gyerekek a potenciális családfentartók a családi pótlék és az egészségi állapotukra kapott különböző segélyekkel.
Volt olyan ház az utcában, ahol 5 családnak volt lakása, (önkormányzati bérlakás) de egy lakásban még 15-en is laktak. A végén már nem lehetett tudni, hogy ki-kihez tartozik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.