Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította.

A határozat jelentősen megváltoztathatja, ahogy az internetet ma a nézetek ütköztetésére, a vitára használják. A Társaság a Szabadságjogokért felidézte, hogy a határozat indoklása szerint "A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik."

A feltétel nélküli felelősség pedig rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét – mutattak rá a közleményben.

"Akár moderálják a hozzászólásokat, akár nem, akár tesznek lépéseket a jogsértő tartalmak eltávolításáért, akár nem, felelősséggel tartoznak azokért" – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy az is előfordulhat, a tartalomszolgáltatók inkább megszüntetik oldalaikon a kommentelés lehetőségét. 

A TASZ szerint a tartalomszolgáltatót legfeljebb akkor szabadna a jogsértő hozzászólásokért felelősséggel terhelni, ha a jogsértés észlelése (az arra való figyelemfelhívás) után sem távolítja el azokat.

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
A magyarok érdekében-kuss...
Tiszteletet a magyaroknak-kuss...
Na fidesznyikek erre szavaztatok-gratulálok!-középkor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
És Tompikát is előre fogják moderálni? Ajjaj!
Boszi27
@tavaszi: Pedig épp meg akartalak dicsérni, hogy eddig Ez az egyetlen jó hozzászólásod, szépen felépített, összeszedett fogalmazás. Az más kérdés, hogy sok mindenben nem értek egyet vele. Erre kiderült nem te írtad.
hetöndöe
@Onkan: Történelem tanár?
Szegény gyerekek.
nemkati
@Boszi27: Nem biztos, hogy a kommentelőt mentesíteni fogja, ha nem a saját szavait írja meg, hanem máshonnan másol, ahol ugyanígy moderálják majd a hozzászólást.
Boszi27
@nemkati: Nem értem a hozzám intézett hsz.-odat.Nem gondolom hogy ha valaki más véleményét írom be akkor nem leszek moderálva. Én csak meglepődtem @tavaszi kommentjén, mert ez az összeszedett stílus nem rá vall. Nem tudom olvastál-e már tőle valamit. Elrettentő példának nagyon jó. Jól gondoltam hogy ez nem az ő stílusa, hozzá is tette, hogy valaki más gondolatait írta le.
nemkati
@Boszi27: Tavaszi leírta, hogy ezeket bemásolta valahonnan, valami tanártól, nem maga írta. Én is csodálkoztam volna, ha hirtelen ilyen művelt lenne. :)
És csak a bemásolásra írtam, hogy azzal nem lehet takarózni, ha bemásol valamit, és mondjuk nem ilyen kulturált fogalmazást, hanem valami durva szöveget, hogy nem is ő írta, csak bemásolta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.