Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megerősítette: minden eddigi állításukkal szemben új választási rendszert tervez a Fidesz Budapesten. 

A rendszer lényege, hogy a polgármesterek ülnek majd be a Fővárosi Közgyűlésbe, illetve a hírek szerint még nem dőlt el, szavazhatnak-e majd a budapestiek a polgármester-jelöltek mellett pártlistára is. Ez a javaslat szembemegy azzal, amit az elmúlt 4 évben a Fidesz mondott. Egyrészt a kormánypárt összeférhetetlenné tette az országgyűlési mandátumot a polgármesteri tiszttel. A döntés mellett többek között azzal az érveltek, hogy az önkormányzati lobbi ne akassza meg a törvényhozást, most pedig Budapesten éppen a Fidesz emeli rendeletalkotó szervvé a budapesti kerületi polgármesterek lobbiját – írja a Kettős Mérce.

A cikk szerint Fidesz arra hivatkozott az országgyűlési választókerületi rendszer újraírásánál, hogy egy korábbi Alkotmánybírósági döntés szerint meg kell szüntetni a választókerületek népességbeli aránytalanságát. Vajon fennáll-e ez a mostani tervezetnél, amikor az első kerületben 24 ezren, míg a XIII. kerületben 118 ezren dönthetnének majd, egyaránt 1-1 mandátumról? Ez az aránytalanság biztosan sérti a szavazategyenlőség elvét és így alkotmányellenes.

Az aránytalanságon túl van más probléma is a rendszerrel. A szavazópolgárok ugyanis egy szavazattal két mandátumot adnának a választott képviselőknek, méghozzá két olyan mandátumot, amiknek az érdekei ellentétesek lehetnek. Egyrészt, egy a kerület érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot, másrészt pedig egy, a főváros érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot – írja a Kettős Mérce.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Megint trükköznek a rohadékok de egyszer eljön az az idő is amikor már semmiféle választási trükk nem menti meg a szarháziakat a bukástól és a börtöntől.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Tulipánfa: Szepen szolsz, barcsak ugy lenne!...:-))))
kkalman
Minek tökölni a választással?
Törvénybe kell iktatni, hogy csak a fitymasz politikusai lehetnek a parlamentben, helyi közgyűlésben, és mindenhol, ahol nagy pénzt lehet lenyúlni. Orbánnak csak ki kellene nevezni a megfelelő s...nyalót a megfelelő helyre, és máris meg lehetne spórolni a választási költségeket, amit aztán eltehetnének maguknak.
mate03
@krumpliorr: Emberek!Viktorunk az utcán nyert választást a futball őrültekkel!Ki kell vinni az utcára az éhező minimál béren tengődő el keseredett embereket!
mariaberta
Hát ha Budapest népe megint inkább otthon mereszti a v--gát meg is érdemli.A vidékről nem szólok, azoknak meg van a közmunka és elégedettek a fideszes önkormányzatokkal.
mariaberta
Valószínű túl buta vagyok, azért nem értem, ha ennyire nyilvánvaló , hogy választási csalás készül, miért hagyjuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.