Az árubemutató utazásokra is alkalmazni kell az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályait – egyebek mellett ezt az előírást is tartalmazza a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet, amely június 13-án, pénteken lép hatályba.

A februárban hozott kormányrendelet illeszkedik a március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv (ptk) szabályaihoz.

A jogszabály megkülönbözteti a távollévők között kötött, illetve az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéseket. Az előbbi lényege az, hogy a felek kizárólag távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt alkalmaznak.

Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződést pedig nem a vállalkozás üzlethelyiségében ütik nyélbe. Ebbe a körbe tartozik az a szerződés is, "amelyet a vállalkozás által szervezett olyan út során kötöttek meg, amelynek célja a termékek vagy szolgáltatások fogyasztó számára történő értékesítése vagy népszerűsítése".

Mindkét fajta szerződésre igaz az, hogy ha a vállalkozás a szerződéskötést követő kapcsolattartáshoz telefonos ügyintézést biztosít, az nem lehet emelt díjas hívás. Továbbá a vállalkozás köteles világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztót a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, a vállalkozása nevéről, székhelyének postai címéről, telefonszámáról és az elektronikus levelezési címéről is. Ugyancsak közölni kell a termékért vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás – adóval megnövelt – teljes összegét.

A rendelet melléklete tartalmazza azokat a mintákat, amelyeket a fogyasztó elállási, illetve felmondási jogáról át kell adni a fogyasztónak. Így a vállalkozás és a fogyasztó közötti áruvásárlási szerződéstől az utóbbi 14 napon belül indoklás nélkül elállhat. A szolgáltatási szerződést pedig annak kezdetétől számítva, 14 napon belül – ugyancsak indoklás nélkül – felmondhatja a fogyasztó. Az elállást, illetve felmondást követő 14 napon belül kell a vállalkozásnak visszatérítenie a vételárat – illetve a szolgáltatás ellenértékét – beleértve a fuvarozási költséget is.

Ugyancsak június 13-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely a magánszemélyek által kötött építési szerződésekre állapít meg szabályokat. Amennyiben magánszemély fogyasztó köt építési szerződést egy kivitelezővel, akkor a szerződésnek tartalmaznia kell a megrendelő nyilatkozatát arról, hogy az aláírástól számított 14 napon belül kívánja-e megkezdetni a kivitelezést.

Amennyiben ez hiányzik a szerződésből, akkor azt úgy kell értelmezni, hogy a kivitelező – az aláírástól számítva – 14 napot követően lát munkához.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Strong
Bízzunk benne, hogy az intézkedés eléri a célját. Bár a Magyarok híresek arról, hogy ha bezárul egy ajtó, akkor nyitnak egy ablakot...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Strong
Bízzunk benne, hogy az intézkedés eléri a célját. Bár a Magyarok híresek arról, hogy ha bezárul egy ajtó, akkor nyitnak egy ablakot...
postamester
Visszamenöleg kártéritésre kötelezni a sok " ingyenélösködöt "...
gödörben
@postamester: És a többi élősködővel mi a helyzet???
KERKA
Egy újfajta jelenségről hallottam. A színfalak mögött ott áll a kísérő "kidobó" ember. Azt a résztvevőt, aki reklamálni vagy bírálni merészel, jön a muszklis kidobóember és azonnal kivezeti a teremből.
nezelodo
Ritka szemét társaság valamennyi. Telefonon zaklatnak szinte naponta, hetente legalább egyszer "nyerek" a hét éve elhunyt hozzátartozómmal együtt tíz-húsz ezer Ft-ot, ha elmegyek a lehúzós bemutatójukra. (Egyen sem voltam soha, a telefonszámomat listán vásárolták, holott kikötöttem, hogy reklám célra nem használhatják). Nem különb az egyik naaaagy egyházunk sem havonta küldi a csekkeket az elhunyt, egyszer adakozó kedvében lévő hozzátartozómnak. Hiába az értesítés, hogy ne küldjék, olyanok mint a vízmű, nem írja át annak a nevéről a vételezést, akinek sohasem volt velük szerződése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.