A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület székelyföldi tagjai azt mérlegelik, hogy romániai hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban – tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület elnöksége.

A szaktestület azért mérlegeli ezt a lehetőséget, mert – mint közölte – a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium elutasította a székely-magyar ételkülönlegesség hagyományos különleges termékként történő bejegyzésének a támogatását. A tárca elutasító határozatát a szaktestület a bíróságon támadta meg.

Amint a szaktestület elnöksége közölte, a minisztérium indoklásában megkérdőjelezte az ételkülönlegesség védhetőségét, továbbá azt is, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület az ügyben eljárhat, és nem segítette az Európai Unióhoz benyújtandó dokumentáció elkészítését sem.

"Szakmaiatlan, értelmetlen, sőt a gyenge minőségű kürtőskalácsokat előállító termelőknek kedvező változtatásokat akartak a szövegbe beleerőszakolni. Mi több, a sütemény történelmét is át szerették volna íratni. Ebben a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület tanácsadói nem kívántak partnerek lenni" – részletezték a minisztériummal kialakult vita hátterét a kezdeményezők.

A szaktestület elnöksége közölte, 2013-ban, a kürtőskalács szaktestület szakemberei alapos gasztronómiatörténeti kutatások révén bebizonyították, hogy a 2007-ben Szlovákia által levédetett szakolcai trdelnik a kürtőskalács egy archaikus, a jelenlegitől lényegesen eltérő formája. Álláspontjuk szerint a szakolcai trdelnik védettsége nem lehet akadálya annak, hogy a kürtőskalács magyar termékként kapjon oltalmat.

A kürtőskalács szaktestület 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy hagyományos magyar termékként szerezzen védettséget az Európai Unióban a székely-magyar sütemény számára. A szaktestület decemberben nyújtotta be a minőségi besorolás elnyeréséhez szükséges dokumentációt a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A leírás rögzíti azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy a terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
csak megjegyzem a strandon jó pár éve ettem erdélyiek sütötték harmad áron , és sokkal finomabb is volt ...na jó , nem vagyok édességes
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dömdödöm
Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület elnöksége???
International sós és sajtos búrkifli szaktestületi ülés mikor lesz ?
Nemzeti kakaóscsiga elnökségében vagyok tiszteletbeli tag . Nem lépsz be ? :-)

Eszem megáll :-)
dömdödöm
Ezennel megalakítom a Nemzetközi Hotdogkifli Szövetséget
Székhely : Bissau
Alapítás ideje 2014 .06 .12
Alapító :én
Elnök : én
kezdő taglétszám 1 én
tagdíj : 3 Euro / év 1000 HUF aki akar csatlakozhat
számlaszám : 12345678926005-00321- 12345678 - 000
Robber Bank ,Bissau- Guinea :-)
Első ülés hamarosan Baracskán :-)
Fradigege
A székelyek elintézték maguknak. Ugyanúgy magyar marad. Úgy, mint a Tokaji Felvidéken. A borvidékből elcsatoltak trianonban 3 falut. Ott magyarok élnek tót fennhatóság alatt és csinálják a Tokaji bort. Ez is ilyesmi lesz.
Desischado
A kürtőskalácsban nincs annyi lóvé, mint a mutyikban, így azt nem is kell megvédeni! A rablóbanda szerint.
világlátó
Én örülök minden Hungarikumnak, ami évszázadokkal ezelőtt is itt termett, készült. Annak is, amit nemrégiben találtak fel és nemzeti büszkeségünk lett, mint a túrórudi.
Talán csak az az egyetlen megjegyzésem, hogy sajnálatos hogy a politika egyes érdekcsoportjai ezeket saját győzelmi jelképeiként ünnepelteti. Ha meg nem az uralkodó politikai érdekcsoport rendelte el az ünneplést, akkor a mi népünk egyes rétegei, csoportjai intellektuális képességeivel van öröklődő probléma.A kürtőskalács addig lesz finom csemege, amíg a készítők tisztessége, mértékletessége, tehetsége és szorgalma ezt a mai színvonalon tartja. Ha azonban ez , mint néhány más , avatatlan és ... kezekbe kerül,ebből is kiszeretünk.Országos rendezvényeinken látni erdélyi testvéreinket a kürtőskaláccsal, én nem bánom ha az ő kezükben marad. Azért a kérdés még kérdés, miért is nem lehet ettől még hungarikum? Romanikum lenne ? Ezzel sem lenne bajom, mert a kürtős kalács attól még éppen úgy szerethető, ahogy több a nemzetközi szakács és cukrász művészet más csemegéi, pl a Sacher torta. Román szomszédaink hozták be Erdélybe? Világosítson már fel valaki. Vagy már itt is betólta valami elvetemült a nemkívánatos nacionalizmust?
nyanya001
@dömdödöm: Itt a nemzeti búgócsiga lesz a hungarikum ! :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.