Nagy hibát követ el, aki vesztesnek gondolja vagy annak láttatja Orbánt Jean-Claude Juncker megválasztása kapcsán. Ez a motívum lesz a kulcsa az elkövetező évek unióellenes politikájának.

Vajon miért hangsúlyozza Orbán Viktor éjjel-nappal, hogy Jean-Claude Juncker megválasztása nem felel meg a magyar nép érdekeinek? Miért állítja – hazudja – azt, hogy megígérte a magyar népnek, hogy megakadályozza Jean-Claude Juncker elnökké választását? Azért, mert ezzel már most, előre akar megágyazni annak a politikának, hogy amikor a jövőben az Európai Bizottság kifogást emel antidemokratikus kormányzása miatt, akkor ő erre azt mondhatja, hogy "Jean-Claude Juncker bosszút áll a magyarokon azért, mert ő, Orbán Viktor a magyar nép érdekei mellett lépett fel".

Őrültség? Igen, de van benne rendszer. Ne tessék elfelejteni azt sem, hogy nem csupán Viviane Reding és Asselborn luxemburgi. Luxemburgi az RTL központja is. Ugyancsak meglepne, ha a reklámadó ügyében, kivált, ha a bizottság is vizsgálódásba kezd majd, ne kerülne elő a kormány propagandájában, hogy no lám csak, mind az RTL, mind Jean-Claude Juncker luxemburgi: „A gyarmatosítók összefognak, mi más oka lenne az RTL megvédésének". Figyeljék majd meg, az elkövetkező négy évben minden egyes alkalommal, amikor kritika éri a magyar kormányt, a válasz folyamatosan az lesz, hogy Jean-Claude Juncker luxemburgi, és bosszút áll a magyar népen. Ez a szöveg Orbán Viktornak sokszorosan több belpolitikai hasznot hoz, mint az, hogy meg tudja-e akadályozni Juncker jelölését. Ezért döntött úgy Orbán, hogy Juncker ellen fordul, és a Juncker-elleni fellépés politikai hasznait az előttünk álló években tervezi learatni.

Eörsi Mátyás jegyzete a Hvg.hu-n >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.