Ki kell tartani a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének szándéka mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Belgrádban tartott keddi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

"Senki sem veheti el tőlünk azt a jogot, hogy gondoskodjunk az energiaellátásunk biztonságáról" – mondta a kormányfő, aki szerint azok, akik ellenzik a Déli Áramlatot, csak "el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit".

Orbán: el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat

„Nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy Magyarország gázellátása azon múljon, hogy mi történik Ukrajnában. Az ukránokkal való szolidaritást nem úgy kell kifejezni, hogy közben megfosztjuk a saját népünket az energiaellátás biztonságától. Ukrajnát támogatjuk, Ukrajnával szolidárisak vagyunk, de közben nekünk felelősségünk van Magyarország energiával történő ellátásáért. Ezért nem fogadjuk el azokat a nemzetközi véleményeket, amelyek a Déli Áramlat megépítését ellenzik, és ezt a jogot elvitatják Magyarországtól” – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

"Akik azt akarják, hogy ne építsük meg a Déli Áramlatot, kell, hogy tegyenek egy másik javaslatot, hogy mégis hogyan fogunk élni, ha nem jutunk energiához. Mit tudnak adni az ellenzésen kívül, mert az ellenzésből nem lehet megélni. Megélni az életből lehet, amihez viszont energiára van szükség” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arról biztosította szerb kollégáját, Aleksandar Vucicot, hogy "a Déli Áramlatot meg fogjuk építeni".

Vucic bejelentette, hogy július 7-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel a Déli Áramlatról tárgyal majd. A megbeszélés egyik témája lesz a gázvezeték kiépítésének összehangolása az európai uniós jogszabályokkal.

Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra és Ausztriába is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Azért ellenzékben a viktorka és pártja is keresztbe tett az akkori kormánynak, és ellenezte a Déli Áramlat megépítését! Akkor rá is igaz volt "akik ellenzik a Déli Áramlatot, csak "el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit".www.origo.hu/itthon/20080227-nem-lesz-rendkivuli-ules-a-deli-aramlat-miatt.html
joopapa
Azért ellenzékben a viktorka és pártja is keresztbe tett az akkori kormánynak, és ellenezte a Déli Áramlat megépítését! Akkor rá is igaz volt "akik ellenzik a Déli Áramlatot, csak "el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit".www.origo.hu/itthon/20080227-nem-lesz-rendkivuli-ules-a-deli-aramlat-miatt.html
Január
A Déli Áramlatnak - annyi?

"Alig három hete Bulgáriában még javában zajlottak a Déli Áramlat építési munkálatai, mígnem az Európai Unió egyik pillanatról a másikra elrendelte, hogy állítsák le a projektet.

Az Európai Bizottság hivatalos bejelentés szerint is amiatt ellenezte a projektet, mivel az „szöges ellentétben áll azzal az irányvonallal, hogy csökkenteni kell az Oroszországtól való függőséget” A felszólítást követően Bulgáriára hatalmas nyomás nehezedett az Európai Bizottság részéről, így a bolgár kormány ugyan forma szerint akkor még nem szüntette be a Déli Áramlat kialakítását, de számos követelménnyel lépett fel a megvalósítás konkrétumait illetően.

Bulgária végül nem tudott ellenállni az Európai Unió nyomásgyakorlásának, és az érvényben lévő nemzetközi megállapodásait megszegve Plamen Oresharski, az ország miniszterelnöke elrendelte a Déli áramlat gázvezeték építésének a felfüggesztését, amíg megtartják az Európai Bizottsággal a konzultációkat. Az EB szerint az Oroszország és az európai tranzit-országok – Ausztria, Bulgária, Magyarország és Szlovénia – közötti kétoldalú megállapodások megsértik az uniós jogot. Bár Oroszország nem kapott hivatalos értesítést Bulgáriától a Déli Áramlat projekt felfüggesztéséről, az építési munkálatokat átmenetileg leállították."
Desischado
Aljas dolog, hogy Ukrajnát ki akarják kerülni. orbánék egyébként is csak a saját hasznukat nézik, mese, hogy az ország érdekében cselekednének. Az Uniónak igaza van, mikor nem akarja ezt engedni!
Nil
Nekem mindegy - úgysem kapcsolhatom be a gázt mert nem tudom kifizetni a számlát.
coyote3
Talán rosszul cumiztál zsírdisznó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.