A legfontosabb a biztonság, anélkül nincs szabadság, ezért Magyarországnak és Európának is meg kell erősítenie védelmi költségvetését – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. A budapesti amerikai nagykövetség hagyományos, a július 4-ei függetlenség napja alkalmából tartott fogadásán André Goodfriend, a külképviselet ideiglenes ügyvivője arról beszélt, hogy a magyar és az amerikai nemzet barátsága egyebek mellett a közösen vallott értékeken alapul.

A fogadáson Hende Csaba beszédében kiemelte: amikor az amerikaiak 238 évvel ezelőtt elfogadták a függetlenségi nyilatkozatot, amely deklarálja, hogy a szabadság minden ember elidegeníthetetlen joga, új ország, új nemzet született. Ez a nemzet nemcsak a saját, hanem a mások szabadságáért is hajlandó kiállni.

Hende: Biztonság nélkül nincs szabadság

Az Egyesült Államok sokat tett Magyarország szabadságáért, és Magyarország soha nem felejti el, milyen sokat köszönhetett az Egyesült Államoknak, amikor két "embertelen és istentelen" nagyhatalom között felmorzsolódott a magyar állam és a magyarok szabadsága – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok nyújtott védelmet a szent koronának, amely a nemzeti összetartozást és szabadságot jelképezi.

A miniszter arról is beszélt, hogy a NATO-nak Magyarország a szabadsága visszanyerésének pillanatától partnere, majd az észak-atlanti szervezet tagja lehetett, és e szövetség tagjai összeadják erejüket, hogy megvédjék a közös szabadságot. A magyar-amerikai kapcsolatok egyik legsikeresebb területe éppen a katonai együttműködés, és bár hosszú az út, amelyet szövetségesekként bejárt a két nemzet, a közös küldetések még nem értek véget – vélekedett.

8 milliárd forintnyi támogatást kaptunk az USA-tól

Hende Csaba kitért arra is, hogy 2010 óta mintegy 35 millió dollár (8 milliárd forint) értékben támogatta az Egyesült Államok a magyar honvédséget. Megköszönve ezt a segítséget, a tárcavezető azt mondta: Magyarország ezáltal is nagyobb mértékben járulhatott hozzá a közös küldetéshez.

André Goodfriend hangsúlyozta: a barátság a magyar és az amerikai nemzet között nemcsak a gazdasági érdekeken, a kulturális szálakon alapul, hanem a közösen vallott értékeken is, amelyekért már több mint kétszáz éve együtt küzdenek. Ezek az értékek egyebek mellett azt jelentik, hogy mindenki szabadon gondolkodhat és beszélhet, gyakorolhatja vallását, és mindenki egyenlő az igazságszolgáltatás előtt – mutatott rá a nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Hozzátette: az, hogy a két ország nyíltan beszélhet egymással, az érett kapcsolat bizonyítéka.

A diplomata elmondta, a katonák, akik annak idején az amerikai függetlenségért harcoltak, sok országból érkeztek, és voltak köztük magyarok is.

Az amerikai nagyköveti rezidencián rendezett eseményen részt vett mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter és a diplomáciai testület több tagja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.