Elindult a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség hagyományos fesztiválja keretében szervezett felvonulás szombaton délután az Alkotmány utcából. Mivel több helyen is megpróbáltak ellentüntetők bejutni a rendezvényre annak kezdetekor, a rendőrök több környező utcát lezártak az V. kerületben, és megerősítették jelenlétüket.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett menet a tervek szerint az Andrássy úton keresztül a Városligetbe tart, ahol a meghívott szónokok felszólalnak.

Nem engedték a melegkukkolókat a felvonulók közé furakodni

A tömeg az Alkotmány utcának a Vadász utca és a Honvéd utca közötti részét töltötte meg az induláskor. A menettel három, lufikkal feldíszített kamion megy végig az útvonalon. A résztvevők szivárványos zászlókat lobogtattak és napernyőket tartottak, sokan még a mentőautókra is szivárványos luficsokrokat aggattak.

Lendvai, Fodor, amerikaiak, családok, idősek

Az MTI tudósítói MSZP-jelvényt és Együtt-zászlót is láttak a tömegben. A helyszínen látták Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét.

A résztvevők azoknak az országoknak a zászlóit is lengették, amelyek budapesti nagykövetségei támogatásukról biztosították a rendezvényt. Az MTI tudósítói amerikai résztvevőket is láttak a rendezvényen, valamint családokat, idősebbeket, fiatalokat egyaránt láttak a tömegben.

Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője a felvonulás előtt tartott beszédében azt mondta, egyenlő jogokat követelnek most és minden nap. Úgy fogalmazott: nem hagyják, hogy a politikusok személyes preferenciái határozzák meg, mi számít családnak. "Olyan országban szeretnénk élni, ahol a gyűlöletkeltő politizálást felváltja a partnerség és az együttműködés" – hangsúlyozta Milanovich Dominika.

Nem engedték a melegkukkolókat a felvonulók közé

A menet indulása előtt, az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál, "A család nevében" facebook-csoport által szervezett tüntetés résztvevői közül mintegy ötvenen, Orosz Mihály Zoltán (független) érpataki polgármester vezetésével átvonultak Honvéd és a Kálmán Imre utca sarkához, a Pride-felvonulás egyik bejáratához. Szidalmazták a felvonulásra érkezőket, többször azt skandálták, "mocskos buzik", erre válaszul többen azt kiabálták, hogy "mocskos nácik". A helyszínre a kiabálásokat követően néhány perccel több rendőrautót vezényeltek.

Nem engedték a melegkukkolókat a felvonulók közé furakodni

Az érpataki polgármester a szervezőkkel tárgyalt, azt mondta, hogy politikai szabadságjoga bejutni a felvonulásra. A csoportot végül nem engedték be a lezárt területre, sőt a rendőrök az egész bejáratot lezárták.

A kordonon kívül, szintén a Kálmán Imre utcánál egy fekete ruhát viselő csoport, több tucat ember szintén szidalmazta a Pride-felvonulásra érkezőket, és petárdákat robbantottak. Többen közülük kapucnit húztak a fejükre. A Hold utca és a Kálmán Imre utca kereszteződését a rendőrség körbezárta, és az ott tartózkodó mintegy 40-50 fekete ruhás tiltakozót elkezdték igazoltatni.

A vonulás kezdete előtt Novák Előd, a Jobbik alelnöke és segítője egy "A ház nem kér a deviáns propagandából" feliratú molinót akasztott ki az országház egyik erkélyére.

Most és minden nap

Az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap". A szervezek tájékoztatása szerint ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra, olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat.

Előzőleg több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség törekvéseit és többen jelezték, hogy képviseltetik magukat a felvonuláson. Üdvözölte a fesztivált a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt; utóbbiak azt is jelezték, hogy képviselői részt vesznek a felvonuláson. Közben 20 állam budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy támogatja a Budapest Pride-ot. Tizenhat uniós tagállam mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és Norvégia képviselete.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

perfekt
Jó lenne jövőre egy éves-meleg szolidaritást tartani --"Világ melegei egyesüljetek" apropóján.A rendezvény fővédnökének javaslandó Pinokkió.
qxy
@perfekt: Van is akkora orra hogy b@ ni lehetne vele.
Nem tudom minden évben balhé van ebből.
Tervem, a következő.
Vonulni akarnak Ám legyen. Egy stadion, ( amin, ugye vannak kapuk. )
Lehet vonulni köbe körbe és mutogathatja magát, ha akarja mindenkinek a bájait. csak azok menjenek be akiket érdekel ez a fesztivál és akkor legyen egy nagy fesztivál és ennyi . és nincsennek kitéve azoknak akiknek ez nem tetszik. Mert nyílván nem menne be a stadionba egy ellen tüntető és kiabálna akármit, mert el vernék mint akármit. és akkor jogosan is .
Nem zavar senkit, mindenki meg van elégedve és kész.
Ha nem tetszik a stadioni feszt nekik, akkor a válasz nekik,
Sajnálom kedves hölgyeim, vagy mi? de akkor amit tudok ajánlani, Csajága röcsöge a tapasztó utca Csak erre kaphat engedélyt.
Meine Ehre heisst Treue
@qxy: Kiégne a gyep...

@perfekt: Télen kellene tartani, enyhe lenne a tél...
perfekt
@qxy: A stadionnal lenne kis probléma..Megtelne nézőkkel:-)) és minden áthaladó után gólt kiálltana a nagyérdemű.De igaza van@Meine Ehre heisst Treue: -nak--a fű locsolás nélkül nem bírja sokáig a melegeket,kisülne Nevezett orrát látva, és a a mai árakat megtekintve, 8000Ft-ért nem adnák tele a porszívóját fagyival!
TASzSz
Már bocsi, de ez a diszkrimináció! Azért mert én hetero vagyok???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.